Een keuken met kookeiland heeft Jan van der Welle uit Amsterdam al in zijn vorige woning gehad. Zo’n keuken is leuk en hip, maar hij wil nu iets anders voor zijn nieuwe woning. Dat is namelijk niet zomaar een nieuwbouw appartement in een complex. Nee, dit project wijkt in alles af van wat we gewend zijn. Daar hoort geen standaard keuken in, maar een speciale keuken en die vond Jan van der Welle bij Keur Keukens in Haarlem.

Samen met een aantal andere Amsterdammers schrijft hij zich in voor een project om gezamenlijk een appartementencomplex te ontwerpen. Deelnemers aan deze projecten kopen geen standaard woning, maar een leeg omhulsel binnen een groter geheel. Elke bewoner vult dit in naar eigen wensen. Je bepaalt zelf of je één of meerdere woonlagen in je appartement wenst, hoeveel ruimtes je wilt, hoe deze eruit komen te zien; kortom, alles.

Greeploze design keuken met hout-kleur interieur

Een keuken als meubelstuk

Jan koos voor een indeling met – voor Amsterdamse begrippen – ruime woonkamer die zicht geeft op de keuken, en ook uitzicht biedt op een grote vide. “Ik wil een nieuwe start maken. Ik heb alles nieuw aangeschaft. Pannen, servies, bestek, alles nieuw. Daarom wil ik geen standaard keuken in mijn woning. Mijn keuken moet eruit zien als een meubelstuk. En wit graag.”

Greeploos design keuken met Bora kookveld afzuiging
Greeploze design keuken met grote lades

Wit, witter, witst

Keur Keukens helpt in het ontwerp. Het wordt een lange, rechte keuken, die zeker wel zo’n acht meter telt. Alles aan deze keuken is wit. Witter dan wit. De fronten zijn uitgevoerd in wit hoogglans. Zelfs de stopcontacten en de lampjes zijn wit. Van links naar rechts zien we in Jans woning eerst drie hoge delen van de keuken, het lijken wel inbouwkasten. 

Greeploos design keuken in hoogglans wit

“Ik hou van opgeruimd. Alles moet netjes en clean zijn. Daar is deze keuken absoluut in geslaagd”

Deze kasten staan in de gang, keurig afgewerkt met een hagelwitte ombouw, ook wel standbouw genoemd. De eerste kast bevat de installatie voor de koude- en warmteopslag die standaard is in elk appartement. De tweede hoge witte kast omvat een opbergkast en de derde kast bevat een grote koelkast alsmede de combi-magnetron. Het aanrechtblad, ook wit, is van composiet. Daaronder zijn lades verborgen en kasten. Jan vond een prachtig witte kraan, en hij wilde pertinent ook een witte spoelbak. Dit laatste wordt hem afgeraden, maar eenmaal wit, dan moet alles ook wit, dacht hij. “Ik let gewoon een beetje op en ik heb een speciale reiniger voor mijn witte spoelbak. Want je moet met rode wijn of kerrierijst wel erg voorzichtig zijn, merk ik.” Inderdaad, vanuit de woonkamer gezien is het net of je tegen een dressoir aankijkt. En dat wil Jan ook. Met deze keuken is dat doel zeker bereikt. Hier past in Jans visie ook geen afzuigkap. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hoogwaardige oplossingen voor, zoals een mooie Bora inductiekookplaat waarin de afzuiging is verwerkt.

Greeploze design keuken met hout-kleur interieur

Clean en netjes

Wel zoekt hij nog naar een oplossing om zijn hagelwitte achterwand te beschermen. Het staat erg fraai, maar hij wil er beslist geen vetspetters op zien. Hij zou hier een strip kunnen laten plaatsen, of tegels, maar die tegels passen niet bij de strakke look van de keuken, vindt hij. “Ik hou van opgeruimd. Alles moet netjes en clean zijn. Daar is deze keuken absoluut in geslaagd". 

Greeploos design keuken met ton sur ton kleuren in wit

Het blinkt, de lades zijn groot. Alles ligt ‘klaar voor de pak’ en heerlijk geordend. Echt grote diners op tafel zetten is niet echt zijn ding, hoewel deze keuken wel alles in zich heeft om uitgebreid te kunnen koken. Jan is een designman en kijkt in eerste instantie naar de look van een keuken. Bij Keur Keukens hebben ze dit goed begrepen. Grappig genoeg past deze fabriekskeuken erg goed in de woning, ondanks dat alles in het huis handwerk is. Dagen zijn timmermannen bezig geweest om het badkamermeubel, kasten en de garderobe, die eigenlijk een walking closet is, te timmeren. Ondanks dat lijkt deze witte keuken zich hier toch erg op zijn gemak te voelen.

Op onze website kunt u meer lezen over Keur Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

Greeploze keuken in wit hoogglans
Greeploze keuken in het wit