Een greeploos, matzwart eiland met zwarte greeplijsten, aanrechtblad, inductiekookplaat, Quooker en spoelbak. Alles zwart. “De monteur mompelde al: “Zo maak ik het niet vaak mee,” lachen Carolien en Fred van der Laan uit Amersfoort. Ze kochten deze adembenemend mooie keuken bij Artic Keukens.

De zwarte keuken is bestemd voor in een stalen woning. Wonen is hier een bijzondere ervaring met veel buitenbeleving. De glaspuien doen vermoeden dat je midden in de natuur woont.

Als het regent, dan hoor je zacht getik op het dak. In dit bijzondere huis moet dus ook een passende keuken komen.

Bekijk groter
Moderne keuken Amersfoort, zwart eiland, witte kastenwand

Eilandkeuken

Sowieso staat een eiland op het wensenlijstje. Aan de uitstraling van de keukenopstelling worden de allerhoogste eisen gesteld. Het idee is om van het keukeneiland een ‘blokje’ te maken. Alles moet één kleur worden, zodat het als één geheel toont.

Door dezelfde materialen te kiezen voor fronten en werkblad, toont de zwarte kleur homogeen. Dit wordt het uitgangspunt voor het ontwerp van het eiland. Het aanrechtblad wordt mat fenix, de fronten matzwarte lak.

Extra bergruimte wordt gerealiseerd in een witte kastenwand. Door deze wit te maken krijgt het kookeiland alle aandacht. En dat is bedoeling.

Praktische keuken

Matzwart is als kleur altijd iets bewerkelijker. Je ziet er eerder stof op.

“Maar het geheim is een goede doek en een speciale spons. Dan kun je het ook weer snel en moeiteloos reinigen. De uitstraling is zo schitterend, dat weegt hier ruimschoots tegenop. Mijn keuken is zowel mooi als praktisch.”

Een echt briljante oplossing is de inbouw koffiemachine want ze willen absoluut niets op het aanrecht hebben staan.

Het koffieapparaat is in de kastenwand ingebouwd. Hij staat op een uitschuifbare plank. Deze manier van inbouwen staat ook gepresenteerd in de showroom en het lijkt de gebruikers van deze keuken praktisch.

Naast de koffiemachine komt een stoomoven. Deze kiezen ze een maatje groter. Niet zozeer voor het stomen. Maar dan is deze net zo groot als de koffiemachine. Dat doet recht aan de stijlvolle uitstraling van deze keuken.

“Deze manier van inbouwen staat ook gepresenteerd in de showroom.”

Samen in de keuken

Nu de keuken er staat is Carolien met name blij met haar eiland. In haar vorige huis had ze niet zo’n soort keuken, maar dit is echt de opstelling die past bij hun gezin.

“Als wij soms snel willen koken en we koken samen, dan staan we elk aan een kant en snijden we de groentes met elkaar. Dat vinden we fijn en gezellig.”

Deze keuken staat midden in de woonkamer. Bezoekers lopen altijd direct richting het keukeneiland. Het trekt aan.

Magazine-2021-mockup-man-lezen-keuken.jpg

Gratis magazine

Ruim 100 pagina's inspiratie over keukens en badkamers.

Verfijnen van ontwerp

Ook al kom je met een vastomlijnd idee de showroom binnen, wil dat nog niet zeggen dat advies niet meer nodig is. Ook met deze keuken zijn nog veel puntjes op de i te zetten.

Rechts van de oven zien we boven elkaar twee fronten. In veel moderne keukens is dit een koelkast met daaronder een vriezer. In werkelijkheid is het een grote, hoge koelkast.

De lijn in het midden van het front is aangebracht om de symmetrie in stand te houden met de hoge kast links van de koffiemachine. Functioneel is de lijn dus niet, alleen maar om het plaatje optisch te laten kloppen.

“Het was ook fijn dat er een showroomkeuken stond in een soortgelijke opstelling die wij in ons hoofd hadden.”

Bekijk groter
Moderne keuken met eiland Amersfoort, zwart en wit

Hulp bij details

De verkoper adviseert over hoogtes van apparaten, soorten greeplijsten, de indeling van de keuken waar lades moeten komen en waar niet.

“De details, die vond ik ingewikkeld. En het was ook fijn dat er een showroomkeuken stond in een soortgelijke opstelling die wij in ons hoofd hadden. Dat praat makkelijk.”

Feilloos

De keukenmontage ging feilloos, aldus Carolien.

De monteur ontdekte direct dat een apparaat ontbrak maar deze werd de volgende dag alsnog geleverd.

Hierdoor kon de keuken in twee dagen gemonteerd worden en was deze ook in een keer klaar.

Op onze website kunt u meer lezen over Artic Keukens, of andere klantervaringen bekijken.