In het uitgestrekte Flakkeesse landschap ligt langs een dijk het erf van familie Jacobs. Vader Leo en moeder Lian hebben recent vooraan op het perceel een dertig jaar oude woning betrokken en maken hiermee plaats voor de nieuwe generatie.

Zoon en schoondochter bewonen nu de grote, eeuwenoude boerderij en zetten het bedrijf met aardappelen, uien, suikerbieten en tarwe voort. Hun woonhuizen worden gescheiden door een rij met bomen.

Witte Keuken

Lian zoekt voor haar nieuwe, kleinere woning een keuken. In de bijkeuken op de ‘oude’ boerderij staat een maatwerkkast die fronten heeft met verticale groeven.

“Deze kast is mijn inspiratiebron voor mijn nieuwe keuken. Ik vind het zulk mooi houtwerk. Ik wilde mijn hele keuken daarmee uitvoeren, ook met de koffieboonachtige handgreep. Dit heb ik bij Ardi Keukens gevonden,” vertelt Lian.

Ook haar zoon en schoondochter slagen hier voor een prachtige, nieuwe keuken.

“Ik wilde mijn hele keuken met zulk houtwerk uitvoeren, ook met de koffieboonachtige handgreep.”

Witte Keuken, inductiekookplaat
Witte Keuken, besteklade

Persoonlijke, landelijke keuken

Keukens landelijke stijl vinden Lian en schoondochter beiden mooi. Er is echter zoveel diversiteit bij Ardi Keukens, dat ze voor hun woningen toch op heel verschillende keukens uitkomen.

Witte Keuken, antraciet wekblad

“Die van mijn schoondochter is groter, robuuster. Hier is het kleiner, daar moet je rekening mee houden. Maar wel komen in mijn keuken landelijke elementen voor.

Zoals witte fronten, een antracieten aanrechtblad en vloertegels die door hun oneffen randje en niet-spiegelgladde oppervlak een landelijke uitstraling hebben. Mijn keuken is rustig, leefbaar en gemakkelijk in onderhoud.

Overigens hebben we de vloertegels van Ardi ook in de woonkamer en hal laten leggen. We hebben alles hetzelfde en dat is heel mooi.”

Witte Keuken in rechte uitvoering

Voor het raam

“Als ik ooit een keer verhuis en een nieuwe keuken koop, dan wil ik voor het raam koken,” had ze Leo eens gezegd. Dat was al weer jaren geleden, maar de wens bleef. Nu Lian en Leo daadwerkelijk opschuiven en een nieuwe woning betrekken, komt die nieuwe keukenindeling er ook. In de oude opstelling stond de eettafel voor het raam en was de U-vormige keuken tegen de wand ertegenover geplaatst.

Nu loopt het aanrecht onder het raam door en is het andere deel aan de wand ertegenover geplaatst. Lian is vaak bezig voor het raam. In haar keuken gebruikt ze natuurlijk dagelijks hun eigen verbouwde kost.

Witte Keuken, anderhalve spoelbak
Witte Keuken, kastenwand

Stampotten, frieten, puree, zachtgekookte aardappelen, ze staan elke dag wel op het menu. Ook uien worden bijna dagelijks verwerkt.

“Er is haast geen recept waar dat niet in kan. Als ik aan het snijden en koken ben, dan kijk ik mooi onze tuin in. Prachtig,” lacht ze. De wand aan de overzijde bestaat uit kasten, maar deze is verre van saai.

Doordat gekozen is voor hoge en naar achter verspringende lage kasten, krijgt dit deel van de keuken een speels karakter. Het brengt levendigheid aan, zonder dat het onrustig wordt. Mooi passend in dit beeld is ook het aanrechtblad.

“We wilden antraciet omdat het mooi contrasteert met de witte kasten. Het past ook goed bij de vloertegels.”

“De verkoper waarschuwde me dat het werkblad op zo’n lengte wel heel druk is.”

“Eerst zag ik een prachtig werkblad met een blauw blinkertje erin. De verkoper waarschuwde me dat dit op zo’n lengte wel heel druk is. Daarom heb ik een ander aanrechtblad uitgezocht.

Dat vond ik nog wel lastig gezien de enorme keus die Ardi heeft. Maar wat ik nu heb liggen, daar ben ik erg blij mee.”

Witte Keuken, Zuid-Holland
Witte Keuken, klanten

Onzichtbare afzuigkap

Aanvankelijk wil Lian werkbladafzuiging achter de kookplaat, maar tussen kookplaat en vensterbank is in deze opstelling te weinig ruimte. Beter is het om een koof te maken, waar alles in verscholen zit.

Ardi heeft daar mooi afgewerkte oplossingen voor. Zo verandert de oude U-vormige keuken in een modern-landelijke, parallelle keuken waar de bewoners de dag beginnen met koffie. En eindigen met de krant.

Op onze website kunt u meer lezen over Ardi Keukens, of andere klantervaringen bekijken.