Ans Tesselaar uit Noord-Scharwoude is wat keukens betreft niet meer helemaal onervaren. In haar leven kocht ze al twee keer eerder een nieuwe keuken. Dit keer stapt ze de moderne showroom van Keur Keukens in Haarlem binnen. En dan doet ze, wat haar betreft, de beste keukenaankoop ooit. “Deze keukenzaak raad ik iedereen aan. Niet alleen de verkoper, maar iedereen behandelt je gastvrij en klantvriendelijk. Ze hebben het hier prachtig voor elkaar,” vertelt ze.

Ans heeft een aantal wensen voor haar nieuwe keuken. Ze wil witte fronten, geen granieten aanrechtblad meer en lades met glazen zijwanden die voorkomen dat keukenkruiden uit de la tuimelen.

U-Keuken Noord Scharwoude, brede lades

Zoveel mogelijk in kleine keuken

Ans en Frans hebben ook een uitdaging. Ze hebben namelijk al hun keukenspullen uit hun vorige grote huis mee verhuisd naar deze kleinere woning. En dus moet een zo groot mogelijke keuken in een - wat ze zelf noemen - kleine keukenruimte geplaatst worden. Zonder dat het benauwd aanvoelt. En dat is supergoed gelukt met deze opstelling. 

U-Keuken Noord Scharwoude met kasten

Het geheim schuilt in een doordacht ontwerp dat in samenspraak met de verkoper tot stand komt. Zo staat links van de deur een grote servieskast met een gezellige mix van allerlei soorten servies.

“Ik hou niet van jarenlang hetzelfde bordje op tafel. Ik combineer het graag met iets nieuws, en dan bouw je vanzelf een voorraadje spullen op. Ik vind dat belangrijk voor een gezellig diner met vrienden. En dat doen we nu eenmaal vaak en regelmatig. Dus in mijn keuken zijn veel spullen, en ze moeten er ook blijven,” lacht Ans.

Een groot deel heeft z’n plekje wel gevonden in de servieskast tegen de wand, een plek waar anderen misschien de eettafel zouden plaatsen. De servieskast is minder diep uitgevoerd waardoor hij minder plaats in beslag neemt in de keuken, maar die tegelijkertijd toch een ruime voorraad servies binnen handbereik kan houden.

U-Keuken Noord Scharwoude, hoge kasten

Optisch groter

Een andere handigheid in deze keuken is de wand met uitsluitend lage kasten, zodat de ruimte optisch groter lijkt. Ook de afzuigkap komt niet meer terug in de nieuwe keuken. Hij is vervangen door hoogwaardige plafondzuiging die is weggewerkt in een verlaagd plafond. De kleur wit zorgt ervoor dat de afzuiger nagenoeg wegvalt tegen het plafond. 

U-Keuken Noord Scharwoude, afzuiger

Zo is een open en lichte ruimte ontstaan, waarin je toch perfect je draai kunt vinden als je aan het koken bent. Hierbij wordt Ans geholpen door een gemakkelijke Le Mans kast, die elke centimeter kastruimte in de hoek benut. Trek je deze kast naar je toe, dan komt de complete inhoud onder het aanrecht vandaan en kun je pannen met een soepele beweging op het aanrecht plaatsen.

U-Keuken Noord Scharwoude, NEFF vaatwasser
U-Keuken Noord Scharwoude, oven-magnetron

“Dankzij de witte kleur is de afzuiger nauwelijks zichtbaar in de keuken”

Wit werd grijs

De muisgrijze fronten waren aanvankelijk niet de bedoeling. Wit moest de keuken worden, vertelt Ans. Wit vindt ze mooi, dat had ze altijd gehad en het beviel goed, dus waarom experimenteren met iets anders? Totdat ze in de showroom langs een grijs front loopt, waar ze toch even opnieuw naar gaat kijken.

“Net nieuw binnen,” vertelt de verkoper. Binnenkort zou er ook een keuken van komen in de showroom. “Maar neem die staal anders eens mee naar huis. Dan kun je kijken hoe dat past bij de lichtgrijze vloertegels.”

Eenmaal thuis zijn Ans en Frans verkocht. Het staat prachtig bij elkaar, en bij het toplaminaat aanrecht zou het ook schitterend staan. Het wordt dus grijs! Omdat keuken en woonkamer één grote ruimte vormen, is het belangrijk dat de meubels in dezelfde stijl blijven. Ze bestellen in dezelfde kleur nog een hangend dressoir voor de woonkamer zodat de tv ook een plek krijgt. Zo blijft de aanblik rustig in deze sfeervolle, harmonieuze huiskamer.

Op onze website kunt u meer lezen over Keur Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

U-Keuken Noord Scharwoude, klanten