• 9,6 uit 2143 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Afspraak maken

Op Zorgboerderij Buitenhorst worden jongeren met een vorm van autisme getraind om zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen worden. Voor de nieuw aangekochte locatie in Bennekom zoeken Lea en Rien van Viegen, eigenaars van de zorgboerderij, naar een bijzondere keuken. Eentje met vier volledige keukens waarin zowel meiden als jongens kunnen leren om eten klaar te maken, met boodschappen die ze zelf doen. Dit project wordt gerealiseerd met een keuken van Avanti Keukens uit Kesteren. Lea en Rien van Viegen zijn er erg blij mee. Evenals degenen die hier hun koksmuts opzetten!

Buitenhorst biedt verschillende vormen van opvang aan kinderen en jongvolwassenen met een diagnose in het autistisch spectrum en een IQ boven de 80. Met een afwisselend, gestructureerd programma leren kinderen hier om zich verder te ontwikkelen. De activiteiten variëren van houtbewerking, techniek, tuinieren, spelletjes, dierverzorging, voetballen en: koken in een levensechte keuken.

Keuken zorgboerderij Bennekom
Keuken zorgboerderij Bennekom
Keuken zorgboerderij Bennekom in hoekopstelling

De bedoeling van de nieuwe keuken is dat jongeren tegelijkertijd, niet gehinderd door elkaar, aan de slag kunnen gaan. De ruimte waarin deze nieuwe keuken geplaatst gaat worden, is niet al te groot. Hier willen Lea en Rien vier volledige werkplekken met alle onderdelen van een ‘echte keuken’ realiseren. Dat is wel iets meer dan alleen extra aanrechtblad. Maar met passen en meten lukt het! Er is voor iedere jongere aparte kastruimte om boodschappen en keukengerei in op te bergen, een spoelbak, werkruimte en een kookplaat met afzuigkap. Omdat koken op gas nog steeds de meest voorkomende manier van koken is, kiezen Lea en Rien voor gaskookplaten. Zo wordt de keukenruimte ingevuld met vier keukens. Iedereen kan hier ongehinderd zijn gang gaan, met alle voorzieningen om een complete maaltijd op tafel te zetten.

Compleet binnen budget

Om deze keuken te kunnen realiseren, is een budget vastgesteld. Lea en Rien zoeken dus ook een keukenspeciaalzaak waarin wordt meegedacht over de prijsstelling. Enerzijds moet de nieuwe keuken voldoen aan alle trainingseisen, anderzijds mag het budget zeker niet overschreden worden. Het eindresultaat beantwoordt hieraan. Er staat een mooi en nuttig geheel waar ze jaren plezier van kunnen hebben.

Keuken zorgboerderij Bennekom met 2 spoelbakken in eiland

Prikkelarm

Een vereiste aan deze keuken is, dat er zo min mogelijk prikkels zijn. De kleuren zijn rustig. De indeling logisch en overzichtelijk. De keuken kan tegen een stootje en is goed te reinigen. Dit is ideaal voor jongeren die het schoonmaakwerk goed moeten leren. De afwerking is dusdanig dat je er niet snel vette vingers op ziet. Heeft iemand per ongeluk te snel de mixer uit een beslagkom gehaald en vliegen de slagroomspetters in het rond? Of ligt er flink wat te spetteren in de pan? De gladde fronten maken snel, makkelijk en goed schoon.

Keuken zorgboerderij Bennekom

Doel is zelfstandig eten koken

Zeker voor jongeren met interesse in kokkerellen is dit een fantastische omgeving. Eens per week verzamelt het groepje dat die week aan de beurt is om half vijf in de keuken. Met schorten aan en schoongeboende handen starten ze aan de voorbereidingen voor een complete maaltijd. “Altijd op een gestructureerde manier. Dat is voor iedereen belangrijk, maar met name voor deze jongeren,” vertelt Lea.

Keuken zorgboerderij Bennekom

Lea werkt recepten uit tot een taakstructuur. Stapsgewijs doorlopen ze dit menu. Is aan de eerste hygiëne-vereisten beantwoord, dan pakken ze snijplanken, groentes, vlees, kruiden, messen en andere keukenhulpen. Elk aanrecht is groot genoeg om alle spullen uit te kunnen stallen. Pannen worden klaar gezet, het vergiet gepakt, groentes gewassen, totdat de eerste heerlijke geuren de keuken vullen. Door dit te oefenen, kan elke jongere op een gegeven moment zelfstandig eten koken. Van het typisch Hollandse aardappel-groente-vlees menu tot pasta’s, pizza’s en lekkere desserts als echte smaakmakers.

Op onze website kunt u meer lezen over Avanti Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

Keuken zorgboerderij Bennekom
Keuken zorgboerderij Bennekom
Keuken zorgboerderij Bennekom

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR
LEA EN RIEN VAN VIEGEN VAN ZORGBOERDERIJ BUITENHORST

Terug naar overzicht