Hoe het beste de keuken te ontsmetten vanwege coronavirus?

We krijgen momenteel geregeld de vraag van onze klanten: 'hoe kan ik het beste mijn keuken ontsmetten vanwege het coronavirus?'. We merken dat deze vraag over het ontsmetten van de keuken kan leiden tot het gebruik van verkeerde desinfecterende middelen. Daarom geven we in deze blog meer uitleg over hoe je een keuken het beste kunt desinfecteren. 

Zwart aanrechtblad in marmerlook

Welke desinfecterende middelen voor de keuken zijn er?

Ter bestrijding van het coronavirus worden door veel mensen desinfectiemiddelen gebruikt. Deze middelen worden gebruikt om handen en huid te ontsmetten. Daarnaast worden er ook andere middelen gebruikt om grotere oppervlaktes zoals bijvoorbeeld vloeren te ontsmetten.

Een van onze leveranciers heeft in zijn laboratorium deze middelen (nogmaals) getest om te kijken of ze geschikt zijn om de keuken mee schoon te maken/te ontsmetten. De werkzame stoffen in deze desinfectiemiddelen kan men in 3 categorieën indelen:

  • Werkzaam op basis van chloor
  • Werkzaam op basis van alcohol
  • Werkzaam op basis van ammoniak
Soorten aanrechtbladen

Getest: welke desinfecterende middel is beste om te ontsmetten?

Van middelen op basis van chloor en alcohol was al bekend welke schadelijke invloed deze hebben op keukenonderdelen. Deze middelen zijn dan ook niet geschikt om de keuken mee schoon te maken/te ontsmetten.

Tijdens de testen op 24-3-2020 hebben deskundigen bij onze leverancier bekeken of middelen op basis van ammoniak wellicht gebruikt kunnen worden om de keuken mee schoon te maken/te ontsmetten. (Gebruik hoeveelheid ammoniak op basis van advies leverancier ammoniak.)

Tijdloze rechte keuken met kast

De uitkomst van deze test was duidelijk: al na eenmalig gebruik ontstaat er onherstelbare schade aan keukenonderdelen (fronten, korpussen en oppervlaktes). Daarom zijn ook desinfectiemiddelen op basis van ammoniak niet geschikt om de keuken mee schoon te maken/te ontsmetten.

Soorten aanrechtbladen

Beste werkwijze schoonmaken keuken

Het belangrijkste advies in het schoonmaken van keukenonderdelen is dat u zich houdt aan de instructies van de fabrikant van de keukenonderdelen. Deze voorschriften zijn meegeleverd bij de aanschaf van uw keuken. Mocht u deze voorschriften niet langer in bezit hebben, dan kunt u bij ons een nieuwe set voorschriften opvragen.

Verder zijn de belangrijkste instructies over hygiëne in de keuken: was regelmatig uw handen, wissel iedere dag uw vaatdoeken en theedoeken. Neem geregeld het aanrechtblad af en maak de spoelbak en keukenkraan iedere dag schoon.

Lees meer blog artikelen
Hoekkeuken met marmerlook werkblad