• 9,7 uit 2180 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Maak een afspraak

Een blijvertje in keukenland: de houten keuken. Waar moet je over nadenken als je een houten keuken wilt? William, verkoopadviseur van onze vestiging Artic in Utrecht, vertelt je er in deze blog meer over.

Veel klanten van DB Keukens kiezen voor een houten keuken. “En dat snappen wij wel”, vertelt William. “Het heeft een warme, huiselijke uitstraling, is tijdloos én past bij veel woonstijlen. Van klassiek en landelijk tot modern en Scandinavisch. Altijd goed dus!”

Houten toepassingen in de keuken

Als je zeker weet dat je hout in de keuken wilt, ben je er nog niet. DB Keukens biedt veel opties. Gelukkig zijn onze verkoopadviseurs er om je te helpen. William: “Wij vragen welke onderdelen je van hout wil: de fronten van alle lades en deuren, een kastenwand, een aanrechtblad en/of een regaalkast - zo’n kast met vakken. Goed dus, om daar alvast over na te denken.” Natuurlijk kun je inspiratie opdoen in onze showrooms, waar genoeg voorbeeldkeukens met hout staan.

Een heel belangrijke en prijsbepalende vraag voor een houten keuken: kies je voor massief hout, fineer of een houtlook? Hieronder legt William de verschillen uit:

Massief hout

Een massief houten keuken is helemaal gemaakt van hout. “Onder de klanten van DB Keukens is vooral eikenhout populair. Het is niet de goedkoopste houtsoort, maar wel erg stevig en dus duurzaam. Daarnaast verkopen we ook keukens van walnotenhout, zowel een lichtere (misty walnut) als donkere variant (cosmic walnut).”

Als je voor echt hout kiest, is ons merk Residentic de beste optie. William: “De Residentic-lijn is speciaal door DB Keukens ontworpen om je persoonlijke smaak tot in de finesses door te voeren. Ook bij eikenhouten keukens. Je kunt kiezen uit maar liefst 40 oliekleuren, met of zonder noesten, wel of niet geborsteld.”

Massief hout is prachtig, maar ook prijzig. “Ook goed om in je achterhoofd te houden: hout is een natuurproduct. Dat vraagt wat meer oplettendheid tijdens het koken en bakken. Zeker als het hout in aanmerking komt met vocht. En als je knoeit, moet je de vlek meteen wegpoetsen. Daarnaast kan er binnen hout kleurverschil zijn, omdat iedere boom anders is.” 

Fineer

De meeste houten keukens die we bij DB Keukens verkopen, zijn van fineer. Dat is een dun laagje (eiken)hout op MDF als basis. “Het heeft de uitstraling en het gevoel van een massief houten keuken, omdat het ook echt hout is”, vertelt William. “Ook fineer kun je in verschillende soorten en kleuren krijgen.” De grootste verschillen met een massief houten keuken? “Het is op meerdere manieren toe te passen én gebruikersvriendelijker: een keuken van houtenfineer is beter beschermd tegen kromtrekken en vlekken.” Het beste nieuws: fineer is voordeliger dan een massief houten keuken.

Houten Keuken, Parallel

Houtlook

De voordeligste optie is een keuken met houtlook. “Dat is kunststof basis met een print van hout. De voordelen, naast de prijs: in veel varianten verkrijgbaar, sterk en dus stoot- en krasvast en onderhoudsvriendelijk.” Er zijn voordelige merken, waarbij de kritische kijker meteen ziet dat het kunststof is. “Maar bij DB Keukens hebben we ook opties die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Zelfs met een reliëf dat doorloopt. Er zijn weinig klanten die het verschil direct zien!”

Trends in houten keukens

Of je nu kiest voor een massief houten keuken, fineer of houtlook. Je kunt met de tijd mee! Deze drie trends op het gebied van houten keukens spotten we bij DB Keukens:

  • Een houten kastenwand in combinatie met keukenfronten in een andere kleur. Denk aan wit, zand, maar ook groen- en bronstinten. Een natuurlijk materiaal als hout kun je met veel kleuren combineren.
  • Kalmte in de keuken: geen noesten en groeven, maar een rustig houtpatroon. Maar: alles is mogelijk. Ook een expressievere houtlook.
  • Terug naar de jaren zeventig! Donkerbruine houttinten, zoals notenhout en warm eiken. Afgestyled met vazen en servies in frisse kleuren, zoals olijfgroen, zalmoranje, okergeel en zacht paars.

Wat kost een houten keuken?

Je wil natuurlijk weten hoe duur een houten keuken is. “Dat hangt af van veel meer keuzes”, weet William. “Niet alleen of je voor massief hout, fineer of houtlook gaat, maar ook de afmeting van de keuken en de apparatuur. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Leg je budget voor aan de verkoopadviseurs, we denken graag met je mee. Samen ontwerpen we een houten keuken, waarvan jij gaat stralen!”

Bekijk alle houten keukens