Ruil je waterkoker in voor een Quooker Klik hier

Menu

Maak een afspraak

Als je kinderen hebt, is het verstandig daar bij de aanschaf van een nieuwe keuken rekening mee te houden. Door slimme keuzes te maken, creëer je een veilige omgeving én zorg je ervoor dat jouw keuken tegen een stootje kan. Onze verkoopadviseur Harm-Joost geeft tips.

Stevig front met een structuurtje

Je wilt als ouder niet de hele dag vette vingers van je nieuwe keuken hoeven poetsen. Of je druk maken over krasjes, scheurtjes of deukjes. Bij de keuze van het front is het daarom aan te raden te kiezen voor stevig materiaal dat tegen een stootje kan, zoals kunststof. Vergeleken met lak is de kans op krassen hierbij een stuk kleiner. Verkoopadviseur Harm-Joost van Arma Keukens en Sanitair in Nunspeet: “Daarnaast is het slim om te kiezen voor een front met bijvoorbeeld een houtstructuur of betonlook. Daarop zie je vieze vingers en krasjes minder snel dan op een egaal oppervlak.”

Ook de kleur is hierbij van invloed: op zwarte en andere donkere tinten zie je veel sneller vieze vingers dan op een lichte keuken. Harm-Joost: “Wil je toch een donkere keuken? Kies dan voor een anti-fingerprint-coating, zodat je vette vingers minder snel ziet.”

 

 

 

Houten hoekkeuken met ijzeren handgrepen

Werkblad waarop geknoeid kan worden

Composiet aanrechtblad

Gezellig: een kind dat helpt met koken. Of in de keuken zijn eigen brood smeert. Maar het zou toch zonde zijn als er gelijk een vlek op het nieuwe aanrechtblad zit zodra er een pot jam omvalt. Daarom heeft Harm-Joost een paar kidsproof-tips bij de keuze van het werkblad. “Je kunt het beste kiezen voor materiaal waarvan het oppervlak gesloten is, zoals gepolijst composiet, zodat voedingsmiddelen en dranken niet in het materiaal trekken. Kies je voor een ruw, ongepolijst werkblad, dan is de kans op vlekken veel groter.”
Om de kans op zichtbare vlekken nóg kleiner te maken heeft Harm-Joost een aanvullende tip: “Kies net als bij het front voor een werkblad met een structuur erin, zodat vette vingers en eventuele krasjes en vlekken minder goed zichtbaar zijn.”

Greeploze kastjes tegen blauwe plekken

Een dreumes die net leert lopen of een peuter die in de rondte rent, kan zich makkelijk stoten aan uitstekende handgrepen. “Greeploze kastjes en lades bieden uitkomst. Deze hebben als extra voordeel dat de keuken rustiger en ruimtelijker oogt”, aldus Harm-Joost. Toch liever lades en kastjes met een greep? Kies dan een greep zonder scherpe randjes. Dat voorkomt een hoop leed, mocht een kind zich onverhoopt stoten.

Greeploze keuken

Veilig koken op inductie

Inductie kookplaat

Steeds meer mensen koken op inductie. Ten opzichte van gas heeft dat als voordeel dat er geen vuur aan te pas komt. Op het gebied van kindveiligheid zijn er meer voordelen. Harm-Joost: “Inductie heeft  panherkenning en is meestal voorzien van een kinderslot. Hierdoor wordt het lastig voor kinderen om de plaat aan te krijgen. Een ander pluspunt van inductie is dat de plaat na het koken snel afkoelt, waardoor kinderen niet snel hun handjes zullen branden.” Bij de aanschaf van een nieuwe, kidsproof keuken is de keuze voor inductie dus zeker een verstandige.  

Oven op veilige hoogte

Ovens zitten van oudsher vaak onder het gasfornuis of de kookplaat. Met kinderen is het veiliger om de oven wat hoger te plaatsen, in een hoge kast. Harm-Joost: “Qua uitlijning is het netjes als de onderkant van de oven op één lijn zit met het werkblad. Dat is ook een fijne werkhoogte: zo kun je de gerechten in één beweging vanuit de oven op het werkblad zetten.”
Overigens hebben bijna alle ovens tegenwoordig een deur met meerdere ruiten, waardoor kinderen zich niet aan de buitenkant kunnen branden. Dankzij het kinderslot kunnen kinderen de oven niet bedienen. “Dat neemt niet weg dat kinderen de oven wel altijd open kunnen doen, dat blijft opletten.”

Combi oven magnetron

Veiliger werken met kokendwaterkraan

Quooker kokend water kraan

Als je jonge kinderen hebt, is het altijd opletten geblazen met kokend water. Een waterkoker heeft als nadeel dat een kind met het handje achter het snoer kan blijven hangen en de waterkoker omver kan trekken. Een fluitketel of pan met water kan per ongeluk van het vuur worden gestoten. Een kokendwaterkraan lijkt een veiliger optie – zo blijkt ook uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Harm-Joost: “Een kokendwaterkraan zit vast, waardoor hij niet kan omvallen. Daarbij heeft een kokendwaterkraan een vergrendeling die kinderen tot vijf jaar niet kunnen bedienen.”

Tot slot nog een paar kleine tips voor een kidsproof keuken:

  • Zet schoonmaakmiddelen altijd in een hoge kast waar kinderen niet bij kunnen
  • Zet apparaten zoals tosti-ijzers, waterkokers en koffiezetapparaten zoveel mogelijk naar achteren, zodat kinderen er niet bij kunnen
  • Laat de stelen van de pannen niet uitsteken tijdens het koken