Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Ergonomie in de keuken: 18 gemakken voor langer thuis wonen

Bij het ouder worden veranderen uw eisen ten aanzien van een nieuwe keuken. Natuurlijk moet uw keuken smaakvol en gezellig zijn, passend in uw interieur. Maar ergonomie in de keuken gaat een grotere rol spelen.

U wilt zo lang mogelijk de regie over uw leven houden. Een praktische keuken is hiervoor een vereiste.

DB Keukens adviseert over ergonomisch werken in de keuken. We ontwerpen uw keuken zodat deze comfortabel is en blijft bij het ouder worden. Ook verzorgen we met plezier uw keukenrenovatie.

In een ergonomische keuken zijn al uw keukenhandelingen zo op elkaar afgestemd dat uw lichaam zo min mogelijk belast wordt en u zo veilig en efficiënt mogelijk werkt.

  1. Loopafstanden zijn kort, met name bij de gedeeltes van de keuken waar u veel aan werkt. De gootsteen, de kookplaat en de koelkast moeten niet te ver van elkaar verwijderd zijn.

    De loopafstanden in de keuken bedragen idealiter niet meer dan zes meter waarbij de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat, waar de meeste interactie plaatsvindt, het kleinste is.

In een parallelle keuken plaatst u beide keukenelementen niet te ver uit elkaar om te voorkomen dat u heen en weer blijft lopen.

Parallelle keuken inspiratie op onze website, bekijk tientallen parallelle keukens
Scandinavische hoekkeuken, draaicaroussel

2. Bukken beperkt zich tot een minimum. Voor u geen hoekkasten waar u in moet duiken om iets achter uit de kast te pakken. Beter voor u is een carrousselkast met zwenkbare plateaus.

Of een Le Mans-kast waarvan de planken in zijn geheel naar buiten draaien. Dit verbetert de bereikbaarheid van de spullen die op de plateaus staan aanzienlijk en draagt bij aan ergonomie in de keuken.

3. Oven of magnetron op ooghoogte geeft voor senioren een betere keukenergonomie dan een fornuis waar u door uw knieën moet om er broodjes in te leggen.

4. Hoger geplaatste vaatwasser zodat u comfortabel uw vaatwasmachine kunt in- en uitladen. Daarnaast zijn er vaatwassers met lift: het onderste rek zwaait omhoog.

Apparatuur op hoogte
Betongrijze keuken met vaatwasser op hoogte

5. Tillen beperkt zich tot een minimum. Het liefst kiest u uw ergonomische keuken zonder bovenkastjes om te voorkomen dat u boven uw hoofd moet tillen. Dit kan bij het ouder worden problemen opleveren.

6. Juiste afmeting keukenblok dat u lichamelijke klachten bespaart. Uw aanrecht heeft de hoogte en diepte die passen bij uw lichaamslengte.

Hoewel een diep aanrecht fijn is om veel spullen neer te zetten geeft het ongemak wanneer uw rechte houding verdwijnt. U kunt minder goed ergens bij.

7. Ergonomische keuken indeling voor senioren. De loopruimtes zijn ruim zodat u zich eventueel met een rollator door uw keuken kunt bewegen. In zulke gevallen kan een moderne hoekkeuken ergonomischer zijn dan een keuken met kookeiland.

8. Fronten zijn greeploos. Bij pijnlijke of stijve gewrichten is een handgreep of deurknop een lastig obstakel. Ook kunt u met uw kleding achter grepen blijven haken. Meer comfort geven greeploze fronten met push-to-open technologie.

Deze vergemakkelijken het openen en sluiten zonder dat u veel spierkracht gebruikt.

Moderne hoekkeuken Heerhugowaard
Rechte houten keuken met NEFF apparatuur

9. Elektrische ondersteuning van deuren met Servodrive bij het openen en sluiten. Een zacht aantikken van het front volstaat en de deur zoeft geruisloos open. Dit geeft u veel gemak en betere ergonomie in de keuken.

10. Oven met Slide en Hide techniek. Kookt en bakt u graag, dan is een oven met Slide en Hide techniek een uitkomst ook voor senioren. Deze oven laat de ovendeur onder de oven verdwijnen.

U kunt nooit uw handen of armen branden aan een hete ovendeur.

11. In een ergonomische keuken kookt u op inductie. Dit is veiliger dan koken op gas want u kunt u nooit branden aan open vuur.

Ook kan er geen brand uitbreken wanneer u per ongeluk iets op een ingeschakelde kookplaat legt. Lees ook onze blog van gas naar inductie.

12. In een ergonomie keuken adviseren we altijd lades in plaats van kasten met legplanken. U kunt veel gemakkelijker overal bij en u houdt ook beter overzicht.

Koelkast op ooghoogte: net zo overzichtelijk en uw rug wordt minder belast.

Industriële keuken Katwijk, greeploos
Modern antraciete keuken, apothekerslades

14. Apothekerskast is smal en heeft een volledig uittrekbaar binnenwerk zodat u er gemakkelijk vanaf beide zijden keukenbenodigdheden uit kunt nemen.

15. Oven met telescopisch uittreksysteem. Hierbij trekt u de rekken naar buiten wanneer u de oven opent. Dit voorkomt dat u met uw handen in een nog hete oven moet om een schaal uit te nemen.

16. Plaats uw spoelbak op een hoogte waarbij u uw armen op de bodem kunt plaatsen zonder dat u voorover moet buigen.

17. Plaats veelgebruikte voorwerpen altijd hoger in de onderkasten en lager in eventuele bovenkasten. Gebruik de bovenste plank van een hangkast en de onderste plank (of lade) van een onderkast minimaal.

Zo kunt u makkelijk bij de meest gebruikte spullen zonder daar enorme inspanningen voor te leveren. Hierdoor vermijdt u overbodige knie- en strekbewegingen. Plaats zware voorwerpen nooit hoog maar altijd laag om uw rug zo min mogelijk te belasten.

18. Belangrijk voor nu, maar nog belangrijker voor later bij ouder wordende ogen. Ook daar denkt DB Keukens over na met bijvoorbeeld spots boven uw werkblad.

Rechte houten keuken met een keramiek aanrechtblad
Ergonomie

Ergonomie in de keuken gaat bij DB Keukens hand in hand met stijl en afwerking. U kunt ergonomisch werken in de keuken centraal stellen in elke keukenstijl

Van moderne keukens tot landelijke keukens en alles wat ertussen zit. Voor netto, lage prijzen keukens.

Lees klantervaring over ergonomische keuken

Jan en Christien van der Kaaij uit Heerhugowaard betrekken een nieuwbouwwoning die ze levensloopbestendig laten opleveren. Ook in hun keuken is aan alles gedacht om het ouder worden makkelijk te maken.

"Keur Keukens in Haarlem kon zich goed verplaatsen in onze situatie", vertelt Jan tevreden. Lees hun complete ervaring en laat uzelf verrassen door de vele andere positieve reviews op een onafhankelijke reviewsite Qasa.nl.

Moderne hoekkeuken Heerhugowaard
Massief houten keuken met eiland

De beste ergonomische keuken bij DB Keukens

Een keuken gericht op het ouder worden omvat meer dan alleen een ergonomische keuken. Een keuken voor senioren biedt bij ons nog meer voordelen:

  • Keukenmontage door eigen, vakkundige mensen die nauw betrokken zijn bij hun werk. U hebt geen omkijken naar keuken en badkamer kopen.
  • Service met een 9+ zodat u jarenlang de beste service mag verwachten.

Maak kennis met ergonomie in de keuken bij DB Keukens. Onze vier beloftes vertellen u waar u met ons aan toe bent. Lees er meer over.

Bij ons kiest u voor:

  • Klanttevredenheid: 9,7
  • Transparante offertes
  • Eigen montage
  • Nettoprijzen