• 9,6 uit 2143 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Afspraak maken

Praktische keuken tips die je nooit meer wilt vergeten

Of je nu een luxe keuken hebt of een kleine keuken, de basisvoorwaarde voor een fijne keuken is een praktische keuken indeling. We delen graag onze ruim vijfentwintig jaar ervaring met je.

Hou je adem in want deze blog bevat de beste 11 tips voor een praktische keukenindeling! Speciaal verzameld voor jou. Na het lezen van deze blog ben je zo enthousiast geworden dat je vandaag nog ons gratis inspiratiemagazine aanvraagt!

Informeer ook eens naar al onze pluspunten en onze netto, lage prijzen. Je zult verbaasd staan over zoveel voordelen.

Inspiratie over een moderne greeploze keuken met bar? Lees onze blog!

Basis van een praktische keuken

Kijk eerst naar de vorm en afmeting van je keukenruimte. Waar komt je keuken en welke opstelling kies je? Een lange smalle keuken vraagt om een rechte keuken of een parallelle keuken.

Is je keuken groot of vierkant, dan heb je ook andere mogelijkheden:

  • Hoekkeuken. Tegen welke wanden? Wil je door een raam naar buiten kijken? Kies hier het aanrecht
  • Keuken met kookeiland als je ook interactie met anderen wilt
  • Eilandkeuken als je de wanden vrij wilt houden
  • Keuken met bar als je koken en gezelligheid wilt combineren

Denk dan na over voldoende loop-, werk- en opbergruimte, dan komt het met die praktische opstelling keuken wel goed.

Tijdloze hoekkeuken in Scandinavisch stijl

Werkdriehoek bepaalt praktische keuken

Kies de juiste werkdriehoek. Deze wordt gevormd door de kookplaat, gootsteen en koelkast. Hier ben jij het meest actief.

Om jezelf onnodig lopen te besparen, kies je deze punten dicht bij elkaar. Het stuk van de gootsteen naar de kookplaat hou je het best zo kort mogelijk.

In het ideale geval zijn alle zijdes van de keukendriehoek bij elkaar opgeteld maximaal zes meter. In een grote keuken valt de werkdriehoek vaak wel groter uit.

Praktische keuken voor linkshandigen

Bekijk of je vaatwasser links van de gootsteen of rechts komt. Als jij linkshandig bent is het het meest comfortabel om je vaatwasser links van de gootsteen te plaatsen. Rechtshandigen werken het lekkerst met de vaatwasser rechts van de gootsteen.

Blauwe keuken met vaatwasser
Landelijke rechte keuken met fornuis en schouw.

Praktisch aanrechtblad

Praktische moderne keukens hebben ook een praktisch aanrechtblad. Een werkblad dat niet teveel onderhoud vraagt, zoals een praktisch composieten aanrechtblad.

En een werkblad waar je niet elke spikkel opziet. Deels hangt dit samen met het materiaal aanrecht dat je kiest. Maar ook met de kleur en het patroon. Een gemêleerd werkblad verbergt gemakkelijker vocht en vuil dan een effen aanrechtblad.

Zwarte eilandkeuken met kastenwand, kasten en lade

Draairichting kastdeuren in praktische keuken

Echt uber-vervelend is het als je koelkast of grote kastdeur de verkeerde kant op opent. Vaak is het een kwestie van de scharnieren omdraaien, onze eigen monteurs doen dit met gemak voor je.

Let er goed op, want het is vervelend als je elke keer om een deur heen moet lopen om iets uit je kast te pakken.

Zeker in een praktische kleine keuken waar je goed moet nadenken dat je elkaar niet in de weg loopt, is dit extra belangrijk.

Afvalsysteem dicht bij gootsteen is praktisch voordeel

Hoe doe je het met afval? Een bak, twee afvalemmers, drie of vier? Kies in elk geval de gft-bak dicht bij de spoelbak omdat gft vaak nat en vies is.

Dit geldt ook voor het plastic afval. Een leeg yoghurtpak kan ook druipen op je vloer.

Greeploos houten hoekkeuken met ingebouwde afvalsysteem
Apparatuur op hoogte

Apparatuur op hoogte

Vroeger zakte je door je knieën om je oven te bedienen. Lastig en gevaarlijk soms. Nu kunnen we elke oven op ooghoogte inbouwen. Je zult zien, dat werkt comfortabeler.

Ook een vaatwasser kunnen we hoger inbouwen voor je. Dat werkt ideaal en niet alleen wanneer je op leeftijd begint te komen. Praktisch iedereen profiteert van een hogere vaatwasser.

Juiste werkhoogte

Belangrijk als je aan het werk bent is de werkhoogte van je aanrechtblad. Te hoog is niet goed, te laag ook niet. In beide gevallen loop je rugklachten op. Lees hier meer over de ideale hoogte en diepte van het aanrechtblad.

In ons Ergonomie Center in de showroom bepaal je samen met ons je ideale werkbladhoogte en diepte. Naast alle keukeninspiratie is dit ook zeker een reden om een van onze showrooms te bezoeken!

Ergonomie testcentre - bepaald zelf de ideale hoogte en diepte van het aanrechtblad
Tijdloze hoekkeuken in het wit, met zwarte apparatuur

Keukenkasten praktisch inrichten

Zet servies dat je veel gebruikt vooraan in je keukenkasten. Gebruik manden in kasten waar je kruiden, mixen en vitamines in bewaart. Dat houdt je keukenkasten netjes en overzichtelijk.

Vermijd loze ruimte in keukenkasten. Handig is het als je in een keukenkast een plank wat hoger plaatst voor cornflakes en andere grote pakken. Bevestig de andere planken zo dicht mogelijk bij elkaar.

Een gootsteenkast heeft vaak loze ruimte. Er zijn spoelbaklades bijvoorbeeld, handig voor schuursponsjes, vatenkwast en vaatdoeken. Soms is een halve plank ook mogelijk voor je kleine keukenhulpen.

Kleine rechte keuken, lades onder spoelbak
Hoekkeuken met bovenplank

Kleine keuken praktisch inrichten

In een kleine keuken moet je bewust omgaan met de beschikbare ruimte. Heb je weinig beschikbare muren? Kies dan voor bovenkastjes of schappen tegen de wand. Het voordeel van planken tegen de muur is dat je keuken minder vol oogt.

Het nadeel is dat je planken wel netjes moet houden …

Zoek je een kleine praktische keuken? Lees ook onze blog over compacte keukens: complete keukens met alles erop en eraan, maar extra uitgekiend door bijvoorbeeld een geïntegreerde bar zodat het weer een eethoek scheelt in je keuken.

Zwarte keuken met kastenwand

Praktische keuken gezin

Als je kinderen hebt zullen ze ook regelmatig in de keuken bezig zijn. Tafel dekken, drinken pakken, handen wassen, hun werkhoogte is anders dan die van jou.

Laat het aanrecht op een voor jou afgestemde hoogte monteren. Maar berg lunchdozen en bekers voor school en broodbeleg op in onderkasten, dan kunnen de kids goed meehelpen!

De lades van deze luxe u-keuken zijn volledig uittrekbaar en aan de zijkanten voorzien van glas
Quooker met spoelbak Deventer

Praktische keuken kleine kinderen

Je keuken heeft op kleine kinderen geweldig veel aantrekkingskracht. Koken op inductie biedt uitkomst, want een peuter kan z’n handjes nooit branden aan het vuur. En zou er speelgoed op je kookplaat belanden, dan kan dit nooit in brand vliegen.

Veel inductiekookplaten hebben een kinderslot zodat kinderen de kookplaat niet zelf kunnen aanzetten. 

De meeste kokendwaterkranen hebben een extra handeling nodig om deze te bedienen, speciaal om te voorkomen dat kinderen per ongeluk kokend water tappen.

Berg schoonmaakmiddelen hoog op. Chloor bijvoorbeeld is levensgevaarlijk.

Je kunt natuurlijk ook kindersloten op kastdeuren plaatsen. Dan kunnen ze helemaal nergens bij.

Meest praktische keuken

Een keuken waar aan alle praktische zaken is gedacht vind je bij DB KeukenGroep! Vraag ons vrijblijvend magazine aan. Of bezoek een van onze inspirerende keukenshowrooms voor keuken inspiratie.

Met ruim vijfentwintig jaar ervaring en veel kennis van keukens, adviseren we je persoonlijk. We staan erom bekend dat we goed luisteren naar onze klanten.

We proberen ons zo goed mogelijk in te leven in jouw levensstijl, levenssituatie, wensen en voorkeuren zodat we je persoonlijk advies kunnen voorzien. Door onze unieke werkwijze (check onze 4 ijzersterke beloftes) en uiterste klantgerichtheid beoordelen ruim 2100 klanten ons gemiddeld met een 9,7!

Groene landelijk moderne keuken met eiland en kastenwand

Bij ons kiest u voor:

  • Klanttevredenheid: 9,6
  • Transparante offertes
  • Eigen montage
  • Nettoprijzen
Strakke keuken met eiland, compleet met apparatuur