Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Afmeting keukenblok - wat is standaard of mogelijk?

Als snel bij het opdoen van al die keuken inspiratie rijst natuurlijk de vraag: hoe lang moet een keuken zijn? Wat past in uw woning? Wat wilt u zelf? Elk keukenontwerp is persoonlijk.

Denk hierbij aan de grootte en vorm van uw keukenruimte, uw wensen, uw gewoontes, uw smaak, stijl en budget, het is allemaal van invloed op het ideale keuken ontwerp. We helpen u graag bij het keuken indeling maken.

Groene keuken met eiland

Juiste afmeting keukenblok met optimale werkdriehoek

Aan de basis van elk keukenontwerp ligt een logische werkroute die ook wel werkdriehoek wordt genoemd. Dankzij deze werkdriehoek zult u in staat zijn om efficiënt en plezierig te werken.

Met name dat laatste is wat we bij DB Keukens belangrijk vinden. Onze keukens moeten niet alleen in esthetisch opzicht een lust voor het oog zijn – en geloof ons, dat zijn ze! Ook werkplezier krijgt bij ons enorm veel aandacht.

Wij streven ernaar om keukens te verkopen die bewonderende reacties van uw omgeving uitlokken, maar waarvan u zelf ook zult beamen dat u er ontzettend lekker in werkt.

Keukens met alleen maar pluspunten zeg maar, dat is ons doel. Dat heeft dus alles te maken met de werkdriehoek van kookplaat, gootsteen en koelkast. Tussen deze keukenonderdelen beweegt u het meest.

Het is logisch dat de afstanden tussen deze punten zo kort mogelijk zijn. Maar ook weer lang genoeg om lekker met elkaar de ruimte te kunnen hebben.

U kunt de werkdriehoek uitrekenen aan de hand van een optelsom. Telt u de lengtes van de zijdes van deze driehoek op, en dan zou u tussen de zes en de acht meter uit moeten komen.

Is de werkdriehoek tussen de zes en de acht meter, dan voldoet uw nieuwe keuken aan de eerste eis van ergonomie. Uw keukenrenovatie zal u veel praktisch gemak geven.

Moderne groene keuken
Deze moderne u-keuken is uitgevoerd in de kleur mat wit

Grootte en vorm keukenruimte bepalend voor afmetingen keukenblok

Vierkante ruimtes zijn doorgaans makkelijker in te richten dan lange, smalle keuken afmetingen. Met vierkante ruimtes zult u ervaren dat u minder beperkingen hebt.

Toch zijn er nog steeds zat keukens die lang en smal zijn. Welke afmeting keukenblok u dan kiest, is belangrijk om te zorgen dat u comfortabel in uw keuken kunt werken.

De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).

Wilt u elkaar kunnen passeren – bijvoorbeeld terwijl de een aan het aanrecht staat te werken, dan kunt u als richtlijn nemen: gemiddeld 60 cm diepte voor uw werkblad + 1.20 meter extra.

Rekent u de keuken met 1.80 meter van de muur af, dan kunnen kasten en lades goed geopend worden en kunt u elkaar ook ruim passeren. Krijgt u al een beter idee van uw keuken afmeting?

Moderne houten u-keuken

Wat zijn uw wensen?

Bepaal van tevoren wat u in uw keuken wilt gaan doen. Samen koken? Koken en borrelen? Gezellig zitten aan een eiland? Bekijk ook eens onze moderne keukens met kookeiland.

De afmetingen keukeneiland zijn gemiddeld 1.80 meter breed en 90 centimeter diep. Dan past er een kookplaat in. Daarom heen hebt u 90 centimeter nodig om te circuleren.

Blauwe landelijke keuken met fornuis en houten balk bij de schouw

Wat zijn uw gewoontes voor de ideale afmetingen keuken

De een kookt liever in alle rust in een aparte ruimte, de ander doet van alles tegelijk en wil ook in de keuken kunnen eten. Ons maakt het niet uit wat uw gewoontes zijn. We ontwerpen uw persoonlijke afmeting keuken.

Eric en Mary Alferink uit Heemstede kunnen hier over meepraten: bij Keur Keukens (onderdeel van DB Keukens) kochten zij een keuken met schiereiland. Zie hen eens proosten op het mooie resultaat!

Landelijke keukens met bovenkasten, strak moderne keukens met alleen onderkasten, afhankelijk van uw smaak en keukenstijl vormt zich uw keuken. Ook uw budget is natuurlijk van invloed op de afmetingen keuken. 


Gelukkig zijn er bij DB Keukens ook keuken ontwerpen tips voor het kleine budget. Bij ons vindt u een betaalbare keuken in elke stijl!

Ontdek onze unieke werkwijze, bekijk enthousiaste klantverhalen of lees meer over keukens.

Moderne rechte keuken met kastenwand en losse kasten

Bij ons kiest u voor:

  • Klanttevredenheid: 9,7
  • Transparante offertes
  • Eigen montage
  • Nettoprijzen