• 9,7 uit 2164 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Maak een afspraak

Voedselverspilling in de keuken – welke keukenapparatuur voorkomt dit?

Sommige keukenapparaten helpen voedselverspilling in de keuken te voorkomen. In onze moderne keukens vind je deze handige keukenapparatuur terug! Wij helpen jou op weg naar een zero waste keuken.

Weet jij wat voedselverspilling in de keuken inhoudt? Ongeveer 30 kilo vast voedsel per persoon per jaar verdwijnt…in de kliko!

Voedselverspilling omvat natuurlijk geen schillen, stronken, kaaskorsten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten. Maar weer wel: voedsel na de houdbaarheidsdatum. Onze keukenapparatuur stimuleert om te:

  • Koken op maat
  • Kopen wat je nodig hebt
  • Voedsel op de juiste plaats en onder de juiste omstandigheden te bewaren

Onze verkopers praten graag door over voedselverspilling in de keuken. Kom langs in een van onze inspirerende keukenshowrooms.

Ontvang binnen 3-5 dagen ons keukenmagazine boordevol met schitterende keukens in allerlei stijlen.

Gratis inspiratie magazine over keukens

Vacumeerapparaat: bewaar je voedsel lang

Voedsel bewaren
Met een vacumeerapparaat kun je afgepaste porties groenten, vis en vlees lang bewaren (soms wel 3x langer!) omdat je ze luchtdicht verpakt. Hierdoor blijft de smaak en de kwaliteit behouden.

Als je teveel vlees gekocht hebt bijvoorbeeld, dan houd je gewoon op deze manier vlees apart voor een volgende keer.

Aangebroken verpakkingen bewaren
Een vacumeerapparaat is ook nog op een andere manier handig. Heb je een geopende zak chips, afbakbroodjes of stokbroodjes die je wilt terugleggen in de kast, dan seal je het met een vacumeerapparaat weer netjes dicht.

Zo voorkom je dat je voedsel verspilt in de keuken, of dat je zelf teveel eet!

Restjes bewaren
Onze vacumeerapparaten kunnen ingebouwd worden in je keuken zodat ze geen extra ruimte op je aanrecht in beslag nemen. Dat maakt deze verpakkers ook tot een praktische oplossing tegen voedselverspilling.

Je kunt bijvoorbeeld ook na het koken kliekjes luchtdicht verpakken en er later nog weer eens van genieten.

Moderne luxe keuken, vacumeerlade

Vacumeerapparaat

Een voorbeeld van een vacumeerapparaat is de Quva.

Deze luchtdichte verpakker kan volledig worden geïntegreerd in het aanrechtblad. Wanneer je hem niet gebruikt is hij verzonken in het blad en is alleen de rvs of mat zwarte metalen ring zichtbaar.

Dit maakt de Quva ook perfect geschikt voor keukens met kookeiland. Pas als je het apparaat wilt gebruiken, steekt het pop-up deel van het apparaat boven het werkblad uit. Mooi in strakke keukens.


Vacumeerlade
Er zijn ook vacumeerlades.

Een vacumeerlade heeft een breedte van 60 cm en een hoogte van 14 cm waardoor hij goed gecombineerd kan worden met andere apparaten.

Heb je bijvoorbeeld een magnetron en een stoomoven naast elkaar geplaatst en hebben deze een verschillende hoogte, dan kun je de ruimte onder een van deze apparaten mooi opvullen met een vacumeerlade zodat ze aan de bovenkant gelijk uitlijnen.

Zo zorg je ook voor een esthetisch mooiere keuken.

Hoe kan je voedselverspilling tegengaan met sous vide koken?
Een vacumeerapparaat wordt ook vaak gebruikt om voedsel sous vide mee te kunnen koken.

Bij deze kooktechniek wordt het vacuüm verpakte voedsel langzaam gegaard. Hierdoor blijven alle natuurlijke smaken en sappen optimaal bewaard en zal jouw keuken het niveau van een restaurant evenaren.

Hoe werkt sous vide koken?

Je kruidt en marineert vlees, vis of groenten van te voren in gesealde zakjes. Deze plaats je vervolgens in de stoomoven waar het op langzame temperatuur gaart.

Bijzonder smakelijk en gezond want vlees en vis absorberen de smaken van kruiden en marinades veel sneller, voedingsstoffen en vocht kunnen niet ontsnappen en er ontstaan geen ijskristallen bij het invriezen.

Koelkast met speciale bewaarzones
Moderne koelkasten beschikken over speciale bewaarzones om voedsel langer te bewaren.

Zo heeft de Liebherr koelkast naast het ‘Koeldeel’ ook een BioFresh-Safe gedeelte. Onder hoge luchtvochtigheid worden groenten en fruit, melk, vis, worst- en vleesproducten, eieren en geopende levensmiddelen optimaal bewaard.

Koelkasten met ook nog een BioCool-zone verlengen het aantal dagen dat je vlees-, worst-, melkproducten, eieren en vis kunt bewaren. Groente en fruit blijven in de BioCool-box het langste vers.

Zorg ook dat je koelkast op de juiste temperatuur is afgesteld. Vaak is de binnentemperatuur in koelkasten te hoog, hierdoor gaan bacteriën eerder groeien.

Je moet je koelkast natuurlijk ook weer niet zo koud zetten dat alles vastvriest aan de wand. De aanbevolen temperatuur is 4 graden.

Warmhoudlade voor de laatkomers helpt voedselverspilling voorkomen
Een warmhoudlade is een fijne lade waar je al bereide gerechten, al dan niet in schaal, plaatst om ze nog een tijdje warm te houden. Handig voor de laatkomers!

Je kookt 1 keer voor iedereen en je bewaart een deel in deze la voor degenen die nog willen aanschuiven. Eten blijft perfect op temperatuur en droogt niet uit in een warmhoudlade.

Zo is later eten net zo smakelijk en hoef je geen eten weg te gooien.

In chique keukens wordt een warmhoudlade ook gebruikt om servies in voor te verwarmen. Borden en schalen worden lekker warm gemaakt zodat het eten minder snel afkoelt. Dat kun je bijvoorbeeld ook met koffiekopjes doen.

Luxe chique keuken met hoogwaardig apparatuur

Stoomoven: hiermee warm jij smakelijk maaltijden op
Een stoomoven is een unieke vinding waarmee jij snel en smakelijk voedsel mee opwarmt (of regenereert met een duur woord).

Het ideale is, dat stoom in deze oven voorkomt dat je eten uitdroogt. Kliekjes of zelfs eten uit de vriezer, het is allemaal even lekker uit de stoomoven.

Je hoeft dus nooit meer iets weg te gooien. Je vriest alle restjes in en je serveert het later gewoon weer. Bespaart je tijd en geld.

Fornuis met grilloven of oven met grill
Heb je oud brood? Beleg het met ham en kaas en plaats het eventjes onder de grill. Heerlijk! Veel ovens beschikken over deze functie.

Een luxe fornuis heeft ook vaak een extra grilloven. Deze is vaak kleiner en platter en heeft minder opwarmtijd nodig dan een conventionele oven. Hierdoor is een grilloven ook fijn in het gebruik.

Keuken kopen met koffiemachine
Koffie zetten is een tijdrovende bezigheid dat je sneller kunt doen met een koffiemachine. Hiermee heb je met een druk op de knop een vers gezet kopje koffie.

Met een koffiemachine kun je koffie per kopje zetten en voorkom je dat je halve potten koffie weggooit. 

Styling tip: laat een stoomoven en een koffiemachine naast elkaar monteren in een keuken met kastenwand. Stijlvol en praktisch.

Combi-stoomoven voor zalm met verse spinazie

Vriezer gaat voedselverspilling in je keuken tegen
Als je restanten voedsel invriest, dan kun je het weken tot maanden vers houden – even afhankelijk van het soort voedsel natuurlijk.

Zorg dat je over een ruime vriezer beschikt en zorg er ook voor dat deze onder handbereik is. Dan maak je het invriezen jezelf zo makkelijk mogelijk.

Keuken met geïntegreerde kruidentuintjes
Onze vestiging in Haarlem begon ermee: de SieMatic keuken met geïntegreerde kruidentuin. Inmiddels hebben ook andere keukenmerken gezien hoe populair een kruidentuin is en kun je meerdere keukens kopen waarin plek is om kruiden in je keuken te verbouwen.

Je kunt zelfs speciale groeiverlichting laten monteren door onze professionele monteurs, zodat je het hele jaar door voorzien bent van een uitgebreide sortering kruiden.

Als er iets handig is, dan is het een keuken met kruidentuin natuurlijk!

  • Het maakt nog al uit of je elke keer met een schaar de tuin in moet om kruiden af te knippen.
  • Of, wanneer je verse kruiden los moet kopen waar je maar een deel van kunt gebruiken.
  • Bovendien staat zo’n zone met groen ook nog eens ontzettend fleurig in je keuken.
  • Wist je dat de aanblik van groen rustgevend en kalmerend werkt?

De keuken met kruidentuin heeft meer voordelen dan je denkt. Bekijk alvast een inspirerend voorbeeld van een keuken met een losse kruidentuin. Ze zijn er ook met geïntegreerde bak in het werkblad.

Koolzuurhoudend water uit de kraan gaat voedselverspilling in de keuken tegen
Voedselbesparend en verpakkingsbesparend is de kraan waarmee je ook koolzuurhoudend water tapt.

Je schaft eenmalig een fles koolzuur aan en hiermee tap je liters bruisend water. Dat scheelt je dus elke week liters Spa Rood en een hoop gesjouw (ergonomie in de keuken) en je bespaart verpakkingen.

Zeker weten dat je zo voedselverspilling verminderen kunt, want je blijft nooit met halfvolle flessen Spa Rood zitten waar het gas vanaf is na een paar dagen.

 

Moderne keuken met eiland, koelkast en vriezer

Kokendwaterkraan bespaart water en energie
Met een waterkoker kook je vaak teveel water. Voor thee bijvoorbeeld. En heb je dan eenmaal een pot thee staan, dan blijft ook vaak de halve pot op het aanrecht achter.

Met een kokendwaterkraan voorkom je overmatig watergebruik. Je tapt per persoon heet water voor de thee. Dat scheelt water en energie.

Een kokendwaterkraan past ook in de kindveilige keuken. Speciale vergrendeling voorkomt dat een kinderhandje kokend water tapt. Je kunt dus met een gerust hart zo’n kraan laten plaatsen.

Waterbesparende kraan is zuinig met water
Een waterbesparende kraan vermindert de hoeveelheid water die je tapt bij het spoelen van je vaat en het vullen van een pan.

In het gebruik merk je nauwelijks dat er minder water uit de kraan komt. Op jaarbasis kan het echter behoorlijk schelen! Ook een stap richting een duurzamer huishouden. In onze collectie vind je diverse soorten waterbesparende kranen.

Je vindt bij ons uitsluitend de beste merken.

Koken met kliekjes en restjes
Een praktische keuken heeft alles in huis om te zorgen dat jij fijn en handig kunt koken.

Hierin vinden kliekjes (wat overblijft in de pan na een maaltijd) en restjes (datgene wat je ongebruikt laat tijdens het koken zoals een aangebroken bakje crème fraiche) hun weg naar een soepje, salade, omelet of de vriezer.

Er zijn talloze websites en apps die je keuken inspiratie bieden om voedselverspilling te vermijden. Houd ze in de gaten! Het scheelt ook in je portemonnee als je niet alles weggooit, zeker in de keuken voor gezin

Kokendwaterkraan