Ruil je waterkoker in voor een Quooker Klik hier

Menu

Maak een afspraak

Keuken voor gezin – 12 meest gedane suggesties van mensen met ervaring

In de showroom horen we de live-verhalen van ouders met kinderen en hoe dat gaat in de keuken. Van peuters die stiekem een pak hagelslag leeg eten, kleuters die graag afruimen tot pubers die thee zetten teveel werk vinden.

Een keuken voor gezin vereist een:

 • Praktische indeling
 • Opstelling voor teamwork

Tenslotte is het bij jou niet altijd Hotel Mama.  

Profiteer van onze jarenlange ervaring met keukens in allerlei keukenstijlen, prijzen en afmetingen. Een bezoek aan onze keukenshowrooms levert je gezellige keuken inspiratie op en ook jouw beste tips!

Kijk vandaag nog eventjes naar onze openingstijden.

1. Jij en je keuken als middelpunt

We hebben de 12 beste suggesties van ouders alvast voor je verzameld. Zo raak jij geïnspireerd en kun je verder nadenken over je leuke, nieuwe keuken.

 1. Jij en je keuken als middelpunt.

"Ik wil nooit meer met mijn rug naar iedereen toe staan", horen we vaak van ouders in onze showroom.

En logisch, want niets is zo vervelend als je elke keer te moeten omdraaien wanneer de kinderen tegen je praten of wanneer ze hun werk willen laten zien.

Daarom wordt vaker gekozen voor een keuken indeling waarbij een deel richting de woonkeuken of het woongedeelte staat. Zo kun je praten en koken tegelijk en hou je ondertussen alles in de gaten. Dat is heel prettig.  

Hoogglans keuken Haarlem
Moderne keuken met eiland, veel opbergruimte

2. Leefkeuken, echte keuken voor gezin

Nog eentje die we bijna dagelijks horen. Ouders of verzorgers willen niet meer in een afgesloten ruimte koken, maar doen dat het liefst omringd door hun kinderen in een open keuken.

Dat vinden ze niet alleen fijn, kinderen spelen ook graag waar hun ouders zijn. Het werkt dus twee kanten op. Sommige stellen gaan daarin wel revolutionair te werk zoals Eric en Lucy van der Schild.

Ze verwisselen hun woonkamer voor de keuken, zodat de keuken de grootste ruimte is waar voor iedereen plek is. Zo’n keuken voor gezin kunnen we ook echt aanraden! Lees hun enthousiaste ervaring.

3. Keuken voor gezin heeft ook bijkeuken

Kijk naar de rommel en wijs aan welk deel van je kinderen is. Jassen, laarzen, sportschoenen, schoolschoenen, gymtassen, rugzakken, regenkleding, wanten, mutsen en sjaals in de winter, buitenspeelgoed, wat veel! Zorg dat je over een goede bijkeuken beschikt.

Dan hou je de rommel lekker gescheiden. Vind bij ons een mooie keuken en maak je bijkeuken in dezelfde stijl! Dat geeft rust.

Industriële houten keuken in hoekopstelling

4. Veel opbergruimte in keuken voor gezin

Met een gezin dijt je hoeveelheid keukenspullen gigantisch uit.

De allerkleinsten hebben babyvoeding, flesjes, plastic servies, slabben en allerlei hapjes nodig; grotere kinderen gebruiken bekers en brooddozen voor school plus reserve want ze vergeten het soms mee naar huis te nemen.

Je hebt natuurlijk ook meer eten en servies nodig, fruit omdat je ze vitamines wilt geven, snoep en koek voor een verwenmoment en een kruidenkast om te zorgen dat ze ’s avonds lekker eten.

En je bent simpelweg ook met meer personen dus een stapel extra bekers, kommen, mokken en borden is ook geen overbodige luxe. Zorg dat je over een keuken met veel opbergruimte beschikt om de orde te bewaren.

5. Praktisch werkblad

Het is goed om een praktisch werkblad te kiezen. Eentje waar je geen vocht, vuil en vlekken op ziet zodat je niet elke keer met je vaatdoek aan hoeft te snellen om de rommel van je kinderen op te ruimen.

Kies ook voor de juiste hardheid van het werkblad, want staan ze brood te snijden zonder snijplank, dan wil je geen kerven in je blad zien …

Industriële keuken Katwijk, werkblad keramiek bar
Zwarte eilandkeuken Naaldwijk, inductiekookplaat

6. Inductiekookplaat

Met stip op 1 is de inductiekookplaat de beste keus voor een keuken voor gezinnen. Kinderen kunnen zich aan een inductiekookplaat niet branden want er is geen open vuur zoals bij een gaskookplaat. Ook blijft een inductiekookplaat niet lang heet.

Als ze de plaat na gebruik aanraken branden ze hun handen ook niet. Advies: van gas naar inductiekookplaat.

7. Lades in keuken voor gezin

Kies voor lades in plaats van kasten. Hiermee vergemakkelijk je kinderen om je te helpen met tafel dekken. Ze kunnen goed bij de verschillende soorten broodbeleg in een la zonder dat je kast eruit ziet alsof hij geplunderd is.

Berg ook op kindvriendelijke hoogte op: spullen waar ze aan mogen zitten zoals ontbijtartikelen, borden en bekers. Dan maak je het jezelf alleen maar makkelijker. De snoepdoos en de tussendoortjes bewaar je dus hoog J.

Moderne greeploze keuken, luxe laden met rookglas
Witte tijdloze keuken, overzicht

8. Kindvriendelijke vloer

Begin nooit aan een keukenvloer waar je elke druppel of kruimel op ziet liggen. Kinderen kliederen en spetteren nu eenmaal, het ene kind is netter dan het andere en er is een verschil tussen jongens en meiden.

Je wilt toch niet elke keer met die dweil of stofzuiger aankomen. Is niet gezellig. Zorg dan gewoon dat je een handige vloer uitkiest.

9. Kokendwaterkraan

Iedere puber die weigert om thee of koffie te zetten ben je hiermee te slim af: de kokendwaterkraan. Met deze handige kraan tap je kokend water binnen een halve minuut. Smoesjes over veel huiswerk hoef je dus niet te accepteren.

Mat zwarte keuken Utrecht, Quooker en matzwarte spoelbak
Greeploze mat zwarte keuken Beverwijk, met eiland en bar

10. Hoekkeuken met bar, keuken met eiland, keuken met verlengd werkblad

Elk kind vindt het fijn: bij jou in de keuken spelen, huiswerk maken, gamen of gewoon zitten terwijl jij bezig bent. Maak het gezellig voor ze en kies een kookeiland met eettafel in je keuken.

Of nog specialer: een moderne keuken met eiland waar iedereen aan kan zitten en werken! Een los kookeiland maakt van je keuken een echte familiekeuken.

Omdat de keuken met het eiland een meer open indeling krijgt, ben je vanzelf meer onderdeel van je omgeving. In een keuken met kookeiland verdeel je ook makkelijker de taken omdat er genoeg ruimte is om samen bezig te zijn.

Moet je kijken hoe gezellig koken dan wordt!

11. Welke keuken afwerking

Kies voor een praktische afwerking van je keuken. Een hoogglans keuken dicht bij een raam laat goed vette vingers zien en dat is irritant als je die dag net niet van plan was om te soppen.

Laat je daar even goed over voorlichten.

Moderne keuken met eiland, kleur binnenkant kast
Modern landelijke keuken, kraan en spoelbak

12. Kindvriendelijke kraan

Let op de hoogte van de uitloop van je kraan. Hoe hoger de uitloop en hoe langer de straal, des te eerder je spettert.

Zelf kun je daar best rekening mee houden, maar kinderen denken daar met handen wassen natuurlijk niet aan. Zorg ook dat ze zelf de kraan kunnen bedienen zodat je niet elke keer hoeft bij te springen.

Keuken voor gezin bij DB Keukens

Waren dat alle tips? Hum, bijna. We houden ook wat achter de hand voor jouw bezoek in de showroom. Je ontmoet daar onze medewerkers en kunt iets lezen over onze unieke werkwijze en waarom onze klanttevredenheidsscore zo hoog is (9,7 uit ruim 2100 reviews).

Een keuken voor gezin waar jij dagelijks opgewekt van blijft, heeft alles te maken met onze:

 • Vier ijzersterke beloftes.
 • Uitstekende service, ook na jaren.
 • Professionele montage van eigen monteurs.
 • Lage nettoprijzen van keukens.

Maak kennis met een uniek bedrijf. Ontmoet DB Keukens in één van onze acht showrooms.

Hoogglans witte keuken met kookeiland en kastenwand

Bij ons kiest u voor:

 • Klanttevredenheid: 9,7
 • Transparante offertes
 • Eigen montage
 • Nettoprijzen