Ruil je waterkoker in voor een Quooker Klik hier

Menu

Maak een afspraak

Het kerstdiner smaakt nóg lekkerder aan een mooi aangeklede kersttafel. Maar het gaat niet alleen om het eten: door aandacht te besteden aan de tafelsetting, laat je de gasten weten dat je hun aanwezigheid waardeert. Met deze tips creëer je op tafel een knusse kerstsfeer.

Kies je stijl

Een mooie, gezellige kersttafel begint met het kiezen van een stijl. Op de foto is het thema less is more. Een stijlvol zwart servies, feestelijke rode servetten en elegante gouden kandelaars zijn eigenlijk al genoeg. Takjes trendy siergras en een paar strengen eucalyptus geven de tafel de finishing touch.

Ben je op zoek naar een warme stijl? Misschien is de ‘herfst in het bos’- kersttrend dan iets voor jou. Deze combineert warme herfstkleuren met groentinten uit de natuur en (optioneel) elementen uit het bos, zoals paddenstoelen, dennenappels, hertjes en blaadjes. Zeker als er kinderen aanschuiven, is deze stijl een schot in de roos.  

 

Gedekte kersttafel

Klassiek = altijd goed

Scandinavische kersttafel

Altijd gezellig is de klassieke kerststijl, met rood, groen, zilver, goud en wit, dennentakjes, hulstblaadjes en rode besjes. Of wat dacht je van een Scandinavische kersttafel? Die kenmerkt zich door lichte kleuren (wit, lichtgrijs) en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals linnen, hout en aardewerk. Rustig, warm en gezellig.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kun je een stijl te kiezen die het beste met jouw keuken en interieur matcht. Je kunt ook gaan voor de stijl die je het beste kunt combineren met je huidige servies en tafellinnen, zodat je je alleen nog maar op de accessoires hoeft te storten.

Je kunt deze kerst natuurlijk ook aangrijpen om een nieuw servies aan te schaffen. Hier geven we je tips.

Natuurlijk: een natuurlijk tintje

Elementen uit de natuur voegen sfeer en warmte toe aan iedere kersttafel, welke stijl je ook kiest. En het is nog trendy ook! Eucalyptus ruikt heerlijk en past goed op een less is more-tafel. Ook gedroogde siergrassen en -bloemen zijn helemaal hip. Ga je voor traditioneel? Kies dan voor hulstblaadjes met rode besjes, dennentakjes en dennenappeltjes. Bundel ze in een vaasje, leg ze los neer, of bind ze om de servetringen, kandelaars of windlichten heen.

Kersttafel met natuurlijke elementen

Kaarsen zijn onmisbaar

Gedekte tafel met kaarsen

Over kaarsen gesproken: wat is een mooi gedekte tafel zonder kaarsen? Witte lange kaarsen in een eenvoudige kandelaar, zoals deze gouden, geven het geheel een rustige, chique uitstraling. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kaars in de kleur die past bij jouw stijl of met een bijzondere vorm, zoals een kerstboom of –ster of een mooie spiraalvormige kaars. Windlichtjes geven een gezellige sfeer, zeker als je er een touwtje omheen bindt met een schijfje gedroogde sinaasappel en een kaneelstokje eraan.

Origami met servetten

Ben je creatief aangelegd? Denk er dan eens aan om de servetten in een bijzondere vorm te vouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom (met een kaneelstokje als stam) of kerstster. Je kunt papieren servetten gebruiken, maar katoenen servetten maken het net iets chiquer (en die kun je volgend jaar weer gebruiken!).

Kerstboom gevouwen servet

Maak het persoonlijk

Naamkaartje

Geef je gasten een warm welkom door hun plekje te versieren met een naamkaartje. Op internet vind je verschillende printables die je hiervoor kunt gebruiken, zoals deze of deze voor de klassieke kersttafel. Helemaal leuk: schrijf voor iedereen op de achterkant een persoonlijke boodschap. Of noteer een vraag waar jullie het tijdens het diner over kunnen hebben, zoals: 'wat was het afgelopen jaar jouw mooiste moment’ of ‘waar ben je het meest trots op?’.

Kortom: kies een stijl die bij jou past, voeg natuurlijke elementen en kaarsen toe, laat je creativiteit los op de servetten en voeg een persoonlijke touch toe. Zo wordt het ongetwijfeld een gezellige avond met heerlijk eten en goede gesprekken.