Afmeting spoelbak – de 10 beste tips waar je niet omheen kunt

Bij DB Keukens vinden we de spoelbak erg belangrijk. Met onze kennis en ervaring delen we graag de 10 beste tips zodat u altijd een goede keus maakt!

1. Bepaal uw smaak keuken

Het is natuurlijk geen verrassing dat uw keukenstijl van invloed is op de keuze voor de vorm en afmeting spoelbak. Hebt u keuken inspiratie opgedaan en uw stijl bepaald, dan kunt u gaan nadenken over de gootsteen afmetingen.

Houdt u van de landelijke stijl keuken, dan denkt u wellicht aan een mooie uitstekende spoelbak. Deze zijn over het algemeen wat groter. Ook werkt u prettig aan deze gootstenen omdat u minder naar voren hoeft te reiken.

Is uw stijl modern, dan kiest u wellicht voor een design spoelbak en gebruikt u niet meer ruimte dan nodig. Ook hier kunnen wij u adviseren over welke afmeting spoelbak u het beste kunt kiezen.

Bekijk alle keukens
Donkere keukenkraan en spoelbak met marmerlook

2. Hoeveel personen zijn er in uw huishouden

Bent u alleen, samen of zijn er kinderen? Hoe groter uw huishouden, hoe meer keukenspullen u gebruikt.

Hoe meer huisgenoten, hoe meer vaat er vaak is. En ook, hoe vaker je samen aan het aanrecht staat. Denk daarom ook over de belangrijke tip 3: het gebruik van uw gootsteen.

Vierkante spoelbak in grijze steenlook aanrechtblad

3. Spoelbak keuken afmetingen zijn afhankelijk van het gebruik

De afmetingen van uw spoelbak hangen samen met de manier waarop u uw aanrecht gebruikt. Kunt u volstaan met 40 cm als standaard afmeting spoelbak keuken, dan is dat prima.

Niet ondenkbeeldig is, dat u bij de kraan staat en een van de kinderen wil graag de handen wassen. Is er een bijkeuken met gootsteen, dan hebt u in uw keuken hiervoor geen tweede gootsteen nodig.

Hebt u geen kraan in de bijkeuken, dan is een extra gootsteen comfortabel. U kunt voor een dubbele spoelbak kiezen of een anderhalve gootsteen.

De tweede, kleine spoelbak kan ook gebruikt worden voor het uitwassen van groenten of het uitlekken van etenswaren. Ook is een tweede gootsteen handig tijdens de schoonmaak wanneer iemand tussendoor een emmer wil legen, lees hierover de klantervaring.

Ton sur ton witte spoelbak met koperen kraan

4. Afmeting spoelbak keuken hangt samen met aanwezigheid vaatwasser

Veel keukens zijn voorzien van een afwasmachine. Zonder vaatwasser in huis bent u echter met de afwas op de gootsteen aangewezen. Beter kunt u dan twee gootstenen hebben, al zijn het maar twee kleine spoelbakken in plaats van een grote spoelbak.

Spoelbak en vaatwasser in moderne keuken

5. Grootte van de keuken bepaalt grootte gootsteen

Grote spoelbakken zijn mooi in landhuiskeukens. In de keuken met klein kookeiland ligt de nadruk op compact en zal dan ook voor een zo praktisch mogelijke spoelbak gekozen worden.

Hoe groot kan de afmeting spoelbak het beste zijn, evenals de werkbladruimte eromheen? Onze adviseurs helpen u er graag mee.

Klassieke keukenkraan en spoelbak

6. Let op uw pannen

Uw pannen moeten in de gootsteen passen. Schaft u een nieuwe keuken met kookplaat aan, bedenk dan of uw nieuwe kookplaat gevolgen heeft voor uw spoelbak. Zo wordt steeds vaker gekozen voor mooie inductiekookplaten, eventueel voorzien van een krachtige wokbrander.

Op een wokbrander gebruikt u een forse wok. Die moet wel passen in uw gootsteen, evenals andere keukenspullen die u misschien reinigt in de spoelbak zoals de frituurpan of bakplaten uit de oven.

Witte spoelbak en kraan met donker aanrechtblad
Zwarte spoelbak en keukekraan

7. Ergonomisch werken

Niks word je zo snel zat als een verkeerde houding aan de gootsteen. De lengte, breedte en diepte zijn dus ook persoonsgebonden.

Het voordeel van een bezoek aan onze keukens showroom is ons unieke hoog-laag systeem. Aan dit elektrisch verstelbare werkblad bepaalt u de ideale werkhoogte die ook meetelt bij het vaststellen van uw gootsteen afmetingen.

Bepaal zelf de meest ergonomische verhouding in uw keuken dankzij ons hoog-laag systeem.

8. Uw wensen voor afmeting spoelbak keuken

Maatwerk is ook mogelijk. Soms zijn onze oplossingen verrassend creatief. Zo hebben we voor iemand die een extra large gootsteen wilde, twee rechthoekige gootstenen geplaatst, een kwartslag in de lengte gedraaid. Onze klant is er enorm blij mee.

Eenhendelkraan en spoelbak in tijdloze keuken

9. Vorm spoelbak bepaalt de grootte

Een ronde, vierkante of rechthoekige gootsteen, elke spoelbak is mogelijk bij DB Keukens.

Een ronde gootsteen is makkelijk schoon te houden. Een vierkante design spoelbak vraagt extra aandacht in de hoekjes, maar deze heeft wel als voordeel dat u in de vierkante of rechthoekige gootsteen de gehele ruimte gebruiken kan.

Kort en goed, de afmeting enkele spoelbak of de afmeting dubbele spoelbak is persoonlijk.

Dubbele spoelbak in een keuken
Moderne spoelbak en gouden kraan in aanrechtblad met marmerlook

10. Prijs gootsteen

Ook met een klein budget hebt u bij ons al keus uit actuele goedkope keukens die beschikken over een standaard rvs spoelbak. Welke prijsklasse keuken u ook kiest, bij DB Keukens vindt u altijd de meest voordelige keuken.

Enkelvoudige spoelbak in keuken

De beste keukens

De zoektocht naar uw nieuwe keuken levert veel informatie en inspiratie op over keukens. Maar staat u ook stil bij welk bedrijf u uw keuken koopt? De keukenleverancier is namelijk het bedrijf waar u een jarenlange relatie mee krijgt.

Althans, in onze ogen stopt de band met een klant niet na de verkoop of na het verstrijken van de garantietermijn. Ook na jaren wilt u terug kunnen vallen op uw keukenleverancier en de beste service krijgen. 

Kies daarom voor DB Keukens als de betrouwbare keukenspecialist. Wij hebben service tijdens, maar vooral ook na de verkoop, hoog in het vaandel staan. Onze klanten waarderen de unieke werkwijze en uiterste klantgerichtheid van DB Keukens. Honderden klanten geven ons niet voor niets gemiddeld een 9,7 op de onafhankelijke reviewsite Qasa.nl!

Bezoek onze showroom voor vrijblijvend advies en inspiratie. 

Lees meer over keukens

Bij ons kiest u voor:

  • Hoogste tevredenheid: 2183 klanten geven ons gemiddeld een 9,7 Qasa.nl
  • Deskundige montage door eigen mensen
  • Moderne showrooms met grote collectie keukens
  • Transparante offertes met nettoprijzen
Moderne keuken