Ruil je waterkoker in voor een Quooker Klik hier

Menu

Maak een afspraak

Nieuwe keuken? Maak een moodboard 

Als je voor een nieuwe keuken gaat, is het handig om goed voorbereid onze showroom binnen te wandelen. Stap 1: een moodboard maken. Met de tips van interieurstyliste Jeline Ras kun je meteen aan de slag.  

Waarom een moodboard voor je keuken maken?

Een moodboard maken helpt je bij het ontdekken van jouw keukenstijl. Handig dus, als je een nieuwe keuken gaat uitkiezen. Met jouw moodboard bij de hand kunnen onze verkoopadviseurs je nog beter helpen met het samenstellen van jouw droomkeuken.  

Jeline Ras is interieurstyliste en neemt haar klanten voor een nieuwe keuken vaak mee naar DB Keukens. Vooraf laat ze hen een moodboard maken: een verzameling plaatjes van droomkeukens, maar ook van kleuren, materialen en patronen. “Ik benadruk telkens weer dat het een startpunt is, ter inspiratie”, vertelt Jeline. “Een moodboard vertelt wie je bent en waar je naartoe wil. Het exacte ontwerp van jouw keuken is uniek, omdat jij uniek bent. Jouw keuken wordt nooit precies de keuken van die ene foto. In de kleinste details van styling en samenstelling van materialen wordt elke keuken compleet anders.”  

Moodboard

Moodboard: plakken of Pinterest?

Moodboard

Een moodboard voor je keuken maken kan tegenwoordig eenvoudig online, maar de creatievelingen onder ons mogen uiteraard ook nog ‘ouderwets’ plaatjes scheuren uit tijdschriften en folders. Natuurlijk kun je ook ons gratis keukenmagazine vol inspiratie aanvragen. Jeline: “Je selectie plak je vervolgens op een vel papier of - iets steviger - karton of een canvas doek. Online is Pinterest natuurlijk dé plek voor een overzichtelijk moodboard.” Ook DB Keukens (@dbkeukens) en Jeline (@jrinterieur) zijn hier te vinden.  

Online moodboard 

Superhandig, dat Pinterest. Je kunt een bord aanmaken en vervolgens eenvoudig rondspeuren naar inspiratieplaatjes. Zoek op ‘houten keukenof ‘groene tegeltjes keuken’ en er komen tientallen, zo niet honderden foto’s uitrollen. Dat is meteen het nadeel van Pinterest: de overdaad aan ideeën. Jeline heeft de gouden tip: “Sla alleen foto’s op die je voor 90 procent mooi vindt. En volg daarin je intuïtie: dit vind ik mooi, dit past bij mij. Dan zie je al gauw overeenkomsten in de plaatjes op jouw moodboard, bijvoorbeeld zwarte kranen, grote wasbakken of kadervormige keukenfrontjes.” 

Goed om in je achterhoofd te houden: jouw nieuwe keuken moet natuurlijk mooi zijn, maar vooral praktisch. “Houd rekening met de werkdriehoek kookplaat, spoelbak, koelkast”, adviseert Jeline. “Die moeten dicht bij elkaar zitten. En zoek ook plaatjes van de verlichting, dat wordt vaak vergeten. Niet alleen van plafondlampen, maar ook van led-strips en spotjes onder of in de keukenkastjes.” 

Moodboard en budget

Waar je bij het maken van een moodboard nog géén rekening mee houdt, is je budget. Jeline: “Laat dat los, dat komt wel ter sprake als je bij DB Keukens bent.” Wat Jeline extra fijn vindt is dat je bij DB Keukens open kunt zijn over je budget. “Zeg gerust: dit is mijn moodboard en dit is mijn budget. De verkoopadviseur denkt fijn met je mee. Misschien zijn de frontjes die je in je hoofd had wel heel duur. De verkoopadviseur kan je meestal een alternatief laten zien dat prijsvriendelijker is.” 

Zo, nu weet je alles over het maken van een moodboard voor jouw nieuwe keuken. Dankzij de tips van Jeline kun je meteen beginnen. Of je nu gaat knippen en plakken of pinnen: veel plezier en succes! 

Moodboard