Keuken ontwerpen, de start

De basis van de keuken waar u jarenlang innig vergenoegd aan het kokkerellen blijft, zit 'm in het ontwerpen of zelf ontwerpen. Hierbij komen direct vele belangrijke vragen naar boven.

Welke opstelling kiest u bij het keuken ontwerpen? Met welke indeling wint u aan praktisch gemak en comfort? Welke trends zijn er? En welke stijlen van keuken ontwerpen spreken u aan? Dit zijn vragen waarop u een antwoord moet hebben voordat u uw gedroomde keukenontwerp kan maken.

Op deze pagina geven wij u belangrijke informatie die uw vragen zal beantwoorden. Als u volledig geïnformeerd bent kunt u met een gerust hart uw keukenontwerpen online maken of natuurlijk samen met een deskundige adviseur in onze showroom.

Maak afspraak voor ontwerp

Keukenontwerpen in 3D

Als u een goed beeld heeft van uw keukenontwerp en de keukeninrichting dan wilt u dit graag vertaalt zien naar een 3D ontwerp. In onze showroom bieden wij u de mogelijkheid om een gratis 3D keukenontwerp te maken.

Samen met een adviseur bespreekt u uw ontwerp en bekijkt u uw voorkeuren. Onze deskundige adviseurs kunnen u uitgebreid informeren over de mogelijkheden en daarmee samenhangende kosten. Ook heeft u in de showroom de gelegenheid om keukenopstellingen te bekijken, zodat u een goed beeld krijgt van kleuren, materialen en afmetingen.

Natuurlijk kunt u ook uw keuken ontwerpen online. Zo kunt u uw keuken zelf ontwerpen. Wanneer u zich voldoende informatie heeft verschaft over keuken ontwerpen en keukeninrichting, dan kunt u op deze wijze een voorbeeldkeuken ontwerpen die u kunt gebruiken voor uw definitieve ontwerp in de keukenshowroom. 

Voor een volledige keuken ontwerp 3D raden wij u aan om advies in te winnen van deskundigen. Daarmee voorkomt u dat u zaken over het hoofd ziet en dus onaangename verrassingen bij montage of gebruik van de keuken. 

Naar 3D keukenontwerper
Magazine DB KeukenGroep

Gratis magazine vol inspiratie

Ons nieuwe magazine ligt voor u klaar! U vindt volop inspiratie en informatie over keukens en badkamers in ons magazine. Lees de handige tips, vind informatie over tegels en ontdek de laatste trends. U leest het allemaal in ons magazine van meer dan 100 pagina's dik!

Vraag uw gratis magazine aan!

Welke keuken indelingen zijn er?

De keuken wordt meer en meer een sociale leefruimte. Dit heeft te maken met de hang naar rust, gezelligheid en warmte in een gejaagde, onrustige en veeleisende wereld. En waar creëer je meer sfeer dan in een keuken?

Bij ons vindt u een brede selectie keuken indelingen die uw keuken tot centrale plek voor iedereen in huis maken. Denk bijvoorbeeld eens aan populaire keuken indeling zoals de keuken met kookeiland, of de bekende hoekkeuken indeling en de rechte keuken ontwerpen. Maar er zijn ook parallelle keuken ontwerpen, G keuken ontwerpen en de vrije keuken ontwerpen. Wat past in uw keuken? Wat wilt u zelf ontwerpen?

U kunt elk denkbare stijl zelf ontwerpen. Zo geeft u vorm aan zelf keuken ontwerpen. Lees meer informatie over opstellingen voor het zelf keuken ontwerpen.

Moderne keuken met schiereiland en greeploos front

De praktische kant van zelf keuken ontwerpen

Beschikt u al over een keuken, en denkt u na over een nieuwe? Dan hebt u vast ideeën over keuken ontwerpen. Ook vrienden en familie zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Zij weten vaak uit ervaring wat goed werkt in zelf keuken ontwerpen. Bij het zelf ontwerpen van uw keukenopstelling, zijn comfort en gebruiksvriendelijkheid minstens net zo belangrijk als het uiterlijk. Hoe beter u nadenkt over de indeling van uw keuken, hoe minder afstanden u aflegt en hoe sneller en nauwkeuriger u kunt werken.

De keukendriehoek is de basis en bepaalt de ergonomie van keuken ontwerpen. Kiest u voor kasten, lades of hoekkasten? En hoe creëert u extra opbergruimte? Zo zijn er meer praktische aspecten.

Greeploze witte keuken in modern landelijke stijl. Met bar en kastenwand.

Keuken ontwerpen en inrichten

Tijdsbesparing en ergonomie in de keuken staan tegenwoordig in het middelpunt van de belangstelling bij keuken ontwerpen. Een goed doordachte keuken ontwerp heeft immers een perfecte indeling die lichamelijke klachten voorkomt, energie en tijd bespaart en bergruimte optimaal benut.

Diverse fabrikanten hebben dit tot eigentijdse concepten uitgewerkt, van Dynamic Space van Blum tot Intelligent Kitchens van Hettich.
Het gaat erom hoe u uw keuken ontwerp vorm geeft binnen een gekozen opstelling. Kiest u wel of niet voor bovenkastjes in uw rechte keuken? Kiest u voor apparaten op uw aanrechtblad, of bouwt u uw keukenapparatuur in?

Onderstaande informatie over keuken ontwerpen geeft u een aantal handreikingen zodat u optimaal kunt winnen aan comfort en ergonomie.


Over comfort en ergonomie in de keuken is al veel onderzocht en getest. U hoeft het wiel gelukkig zelf niet uit te vinden bij het keuken ontwerpen. In een goede keukeninrichting spaart u tijd en afstand door de plaatsing van de keukenzones bevoorraden & opbergen, spoelen, afval, koken & bakken en voorbereiden nauwkeurig op elkaar af te stemmen.


Houd bij het keuken ontwerpen rekening met uw gewoontes wanneer u uw keukenzones indeelt. Wie veel en vaak kookt heeft meer opbergruimte nodig dan iemand die zijn keuken alleen gebruikt om ontbijt en lunch klaar te maken. Wie dagelijks boodschappen doet, volstaat waarschijnlijk met minder opbergruimte dan iemand die maar één keer per week de supermarkt bezoekt. Probeer om uw centrale levensmiddelenvoorraad zoveel mogelijk te beperken tot één plek. Dit voorkomt onnodig heen- en weer geloop en u houdt beter overzicht.


Daarnaast is natuurlijk de grootte van uw gezin van belang. En hebt u regelmatig gasten over de vloer, dan hebt u een ander keuken ontwerp nodig dan iemand die weinig bezoek heeft.
Wanneer u uw keukenzones indeelt, houd ook rekening met de leidingen en aansluitpunten voor gas, water en elektra. Soms bevindt dit alles zich al op de juiste plek, maar het kan ook zo zijn dat u moet zorgen voor nieuwe aansluitpunten wanneer u overgaat tot een compleet ander keukenontwerp.

Onpraktische keuken ontwerpen, daar kun je altijd van leren. Benieuwd naar de top 5 in foute keuken ontwerpen? Lees hier meer!

Moderne keuken met eiland en hoogglans kastenwand
Landelijke keuken met kastenwand. Uitgerust met modern apparatuur, zoals fornuis.

Opbergmogelijkheden in kast, lade of hoekkast

Opbergruimte in kasten
Hebt u uw keukenontwerp en keukeninrichting gekozen, dan is de volgende stap om na te denken over keukenkastinrichting. Of u keukenkastjes wilt, waar u eventuele keukenkastjes wilt en het gebruik van boven-, hoek- en/of onderkasten en lades. Bovenkasten zien we nog steeds wel, maar een groot nadeel is dat je vaak alleen goed bij de spullen op de onderste plank kunt.

En wat als u iets helemaal achterin uw bovenkast nodig hebt? In de praktijk is dit een lastig te bereiken plek. Het beste is om u eerst te concentreren op een efficiënte indeling van de onderkasten. Dan zijn de bovenkasten een extraatje. Bovenkasten hebben overigens wel een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Ze worden steeds breder, lager en minder diep. Dit maakt ze overzichtelijker en beter bereikbaar wat bijdraagt aan een betere ergonomie van uw keuken. Verstelbare planken geven u de vrijheid om uw kast op alle mogelijke momenten opnieuw in te delen, al naargelang de behoeften.

Zo kunt u op elk moment de beschikbare ruimte optimaal benutten. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje. Zo kunt u de deuren gemakkelijker openen. Deze ruimte kunt u later netjes afwerken. En gebruik bij voorkeur deuren met een grote openingshoek. Zo wordt de inhoud gemakkelijker bereikbaar.

Extra ruimte creëren in kasten
De binnenkant van uw kastdeuren kunt u benutten als opbergruimte. Hang er rekjes aan  waar u uw kruiden in opbergt bijvoorbeeld. Rangschik de kruiden alfabetisch of per keuken.

Onder de spoelbak kunt u een rekje bevestigen voor een spons, vaatdoek en afwaszeep.
Benut bij het keuken ontwerpen ook de ruimte boven uw kasten. Plaats er manden op waar u spullen indoet die u niet vaak nodig hebt in de keuken. Met rekjes aan de muur kunt u allerlei keukenaccessoires een plek geven. Dit staat ook nog eens heel sfeervol.

Vaak is de hoogteafstand tussen planken in een keukenkast vrij groot, omdat er toch ook lange voorwerpen in moeten passen. Hier kunt u in variëren als u dat wilt. Zo zou u een bepaalde kast kunnen uitkiezen voor het wegzetten van hoge spullen en een andere kast voor lage spullen. In de kast voor lage spullen kunt u dan een extra plank plaatsen.

Er zijn ook halfhoge inzetplankjes, dunne u-vormige plankjes van staal die u in een kastje kunt zetten. Hier kunt u dan nog extra spullen op kwijt. Ook in uw kasten kunt u optimaal gebruik maken van de ruimte door te werken met ophanghaakjes.
Om meer ruimte te winnen in een kleine keuken zijn extra hoge onderkasten een mogelijkheid (11%).

Echter, hoge onderkasten in een kleine keuken geven wel een log effect aan uw keuken. Hogere onderkasten kunnen op twee manieren in de keuken worden geplaatst:

 • In combinatie met een lage plint. De onderste plank komt dichter bij de grond dan gebruikelijk. Nadeel: u moet dieper bukken om er iets vanaf te pakken
 • Door het aanrecht hoger te maken dan de standaardhoogte van 90 cm. Nadeel: het aanrecht wordt te hoog voor uw lichaamslengte

Wat hier de beste keus is hangt af van de lichaamslengte van de personen die het meeste werk doen in de keuken. Lange mensen zijn beter af met een verhoogd aanrecht, terwijl kleine tot middelgrote personen dat juist niet moeten hebben. Ook hangkasten kunt u voor een kleine meerprijs in een hogere maat kopen dan gebruikelijk. Het hangt dan van de hoogte van de ruimte af wat er precies mogelijk is. In het gebruik dienen veel mensen dan wel een huishoudtrap van drie of vier treden in de buurt te houden, zelfs als er op de bovenste planken alleen spullen staan die maar zelden worden gebruikt.

Het is gemakkelijk gedacht dat je in een kleine keuken beter af bent met een vlakbouw afzuigkap die in een keukenkast is ingebouwd of daaronder is geïnstalleerd. Deze kast zou immers extra opbergruimte bieden. Dit blijkt in de praktijk tegen te vallen. De kast wordt bijna geheel gevuld met de apparatuur en/of afvoerslang. Misschien kunt u er nog een paar kruidenpotjes in kwijt, maar dat is het dan ook wel. Ondertussen komt deze extra kast boven de kookplaat juist in een kleine keuken al snel gepropt over. Een schouwkap blijkt daarentegen een ruimtelijk effect aan de keuken te geven.
Vrijwel iedere leverancier biedt tegenwoordig ook de mogelijkheid om te kiezen voor keukenkasten die dieper zijn dan de standaard 58 centimeter. Dat is zeker het overwegen waard, want een kastdiepte van 70 centimeter biedt zo’n 20 procent meer opbergruimte in de kast en meer werkruimte op het werkblad. Kies in dit geval wél voor lades, want diepe planken zijn onhandig.

Nieuw soorten deuren voor bovenkastjes
Ontkomt u niet aan bovenkasten? In elk geval hoeft u nooit meer uw hoofd te stoten aan een openstaande bovenkastdeur. Denk bijvoorbeeld aan de klap-, vouwklap-, zwenk- en liftdeuren die nu veel worden toegepast.

Een liftdeur en klapzwenkdeur wijkt geheel naar boven en blijft zo open staan. Zodat u alles direct voor het grijpen hebt terwijl u kookt. Voor design doen deze deuren niet onder. Ook de brede fronten kunnen met deze deuren worden uitgevoerd waardoor er een fraaie horizontale designlijn in uw keuken ontstaat.

Opbergruimte in hoekkasten
Voor de hoekkasten bestaat al langer de carrouselkast. Dit draai-element kun je naar buiten trekken en de plateaus ronddraaien. Nu is er ook een hoekkast met volledig uittrekbare laden. Dit geeft u perfect zicht op de inhoud.

Keuken ontwerpen

Opbergruimte in lades
Lades zorgen voor ongeveer 55% meer opbergruimte dan kasten. Met volledig uittrekbare lades kunt u overal moeiteloos bij. En lades geven u in één oogopslag zicht op de totale inhoud. Plaats in een hoekkeuken nooit een la in de hoek.

U loopt het risico dat u de la niet kunt openen. Dit geldt overigens ook voor een vaatwasmachine of een oven.
Vindt u ladefronten tot een onrustig beeld leiden? U kunt dit voorkomen door lijnen horizontaal door te laten lopen.

Plaats dus geen ‘lage’ en ‘hoge’ lades pal naast elkaar. Er bestaan ook kasthoge fronten, waarachter de lades schuilgaan. En wanneer u niet van grepen houdt kiest u voor greeploze lades, of grepen die even breed zijn als de lade, dit benadrukt het horizontale lijnenspel.

Loze ruimte onder de onderkasten kunt u onder meer gebruiken voor verlichting of plintlades.

Extra ruimte creëren in lades
Met een paar trucs creëert u meer ruimte in uw keuken ontwerp op plaatsen waar u het nooit zou vermoeden. Zo heeft Blum een spoelbaklade ontworpen. Dit is een lade die zich qua vorm om de spoelbak heen sluit.

Zo vormt u (vaak loze) ruimte om tot handige plaats voor allerlei schoonmaakgerei.
U kunt ook lades met verhoogde rug en zijkanten laten plaatsen. Dit geeft extra opbergruimte. En wist u dat je in een brede lade van 1.20 meter meer opbergt dan in twee lades van 60 cm?

Komt u nog steeds ruimte tekort? Overweeg om uw koelkast of vriezer in een bijkeuken of berging te plaatsen. En berg een deel van uw spullen elders op. Wellicht kunt u uw servies in de woonkamer kwijt. Of u hebt misschien een kelder waar u allerlei levensmiddelen kunt bewaren.

Keukenontwerpen - Lades onder oven en koffiezetautomaat
Keukenontwerpen. Oven en koelkast in greeploze keuken

Wat komt waar?

Bestek en pannen
Waar bergt u uw bestek, pannen, schalen, kruiden en allerlei kookproducten op? Het handigst is om deze op te bergen vlakbij waar u het gaat gebruiken. Messen en bestek belanden dus onder het aanrecht, ovenschalen, braadsledes en bakplaten in de kast naast de oven en pannen in een la onder het fornuis.

Dit laatste heeft nog een tweede voordeel. Pannen wegen doorgaans zwaar, in ergonomisch opzicht is het goed om ze zo dicht mogelijk bij de kookplaat op te bergen. Zo houdt u de te overbruggen afstand het kortst. En met één oogopslag overziet u de inhoud van uw la en pakt u wat u nodig hebt.

Voorziet u uw la met een antislipmat, dan voorkomt u dat de inhoud gaat schuiven en krassen maakt.
Wanneer u uw servies binnen dezelfde keukenzone opbergt als de borden en het bestek, dan wordt het dekken van de tafel heel eenvoudig en ook nog eens makkelijker uit handen te geven.

Helemaal optimaal maakt u het door de plek te kiezen dicht bij de vaatwasser. Dan is schone vaat in een mum van tijd weg.
Vaak gebruikte artikelen kunnen in gemakkelijk bereikbare laden, direct onder het werkblad of in het onderste deel van de bovenkasten worden opgeborgen. Minder gebruikte artikelen worden boven of onder dit bereik opgeborgen. Hierdoor minimaliseert u inspannend bukken of strekken. Berg zware dingen bovendien niet boven schouderhoogte of onder kniehoogte op. Het klinkt allemaal logisch, maar bij tal van keukens wordt er met dergelijke aandachtspunten volstrekt geen rekening gehouden. Dus Wanneer u die ontzettend leuke uitsteekvormpjes voor een marsepeintaart maar een paar keer per jaar gebruikt, dan is de bovenste plank in een hoge kast een uitgelezen plek.

Borden
Ook borden bergt u veel makkelijker op in een la dan in een bovenkast. Met het gebruik van een la voorkomt u dat u zware borden boven uw hoofd moet tillen. Er zijn verstelbare ladeverdelers die de inhoud van uw la netjes verdelen. Deze zijn ook verkrijgbaar voor borden. U stelt ze in op de omvang van het bord en de hele stapel blijft keurig in positie. Ook bij het openen en sluiten van de la.

Kruiden en andere keukenbenodigdheden
U kent misschien wel de apothekerskast, een smalle hoge kast die je in z’n geheel uit kunt trekken waarna je aan weerskanten zicht hebt op de inhoud.

Nieuwe varianten zijn na uittrekken zelfs draaibaar. Vaak worden deze kasten gebruikt voor kruiden, flessen olie en dergelijke. Plaats deze kast dan wel in de buurt van het fornuis. Uiteraard kunt u deze keukenbenodigdheden ook in een lade kwijt.

Schoonmaakproducten
Veelal betreffen schoonmaakproducten hoge flessen. Gebruik hiervoor een hoge lade en gebruik lade-verdelers om de inhoud georganiseerd te houden.

Dit is ook een mooie la om afval in op te bergen. Er zijn systemen met meerdere compartimenten zodat u gft, oud papier, plastic en restafval kunt scheiden. Gaat dat stinken? Er zijn deksels met biofilters tegen geurtjes. Ook handig: een la die je opent met een lichte druk op het front.

Oven en magnetron
Een oven onder het gasfornuis is niet meer van deze tijd. Bouw uw oven en magnetron zoveel mogelijk op ooghoogte in. Dit geldt voor alle apparatuur, ook koelkasten en koffiemachines. Apparatuur op ooghoogte scheelt onnodig bukken en u ziet beter wat er gebeurt. Vaak is het ook veiliger voor kinderen. Houd wel rekening met aansluitingen voor elektra!

Wilt u toch apparaten plaatsen op uw aanrechtblad zoals een waterkoker of een koffiezetapparaat? Denk meteen goed na waar wandcontactdozen voor algemeen gebruik moeten komen, zodat de apparaten ook daadwerkelijk op deze plek op het aanrecht kunnen staan. Eventueel kunt u ook gebruik maken van een wegklapbaar stopcontact, die verzinkt in het aanrechtblad als u hem niet gebruikt.

Vaatwasser
De vaatwasser wordt natuurlijk dichtbij de spoelbak geplaatst. Hier verzamelt zich allerlei vuile vaat, en daar kun je beter niet mee gaan lopen om morsen op de vloer te voorkomen.

Een vaatwasser kan tegenwoordig ook op kniehoogte worden ingebouwd. Dit scheelt aanmerkelijk in de belasting van uw rug met het in- en uitruimen. In de extra ruimte die onder de vaatwasser ontstaat, kunt u bijvoorbeeld een lade laten maken. 

Vriezer
Het is natuurlijk ontzettend handig wanneer uw keuken groot genoeg is om een aparte vriezer te kunnen plaatsen. Dan hebt u echt alles onder handbereik, en u hebt doorgaans ook beter overzicht over wat u in huis hebt.

Veel huishoudens moeten het echter stellen met een vriesvak in hun koelkast en een losse vriezer in de schuur/garage. Dan loopt u meer heen en weer.

Koelkast
De koelkast hoort binnen de werkdriehoek van uw keuken. Immers, wat u ook gaat doen in uw keuken, u hebt er bijna altijd wel iets uit de koelkast voor nodig! Een inbouwkoelkast heeft als voordeel dat deze bijna onzichtbaar kan worden geïntegreerd. Ook maakt een inbouwkoelkast minder geluid. De meest comfortabele hoogte van een koelkast kunt u berekenen door het middelpunt van de koelkast te plaatsen ter hoogte van het werkblad.

Als u het helemaal goed wilt doen, dan kijkt u ook naar de draairichting van uw koelkastdeur. Zo zagen we onlangs in een keuken een koelkast waarvan de open kant niet grensde aan het keukenblok. Het gevolg is dat je over de deur heen moet reiken of om de deur heen lopen. Daar is dus niet goed over nagedacht. Jammer!

 

Keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen

Kookplaat en spoelbak
De kookplaat en de spoelbak maken met de koelkast onderdeel uit van de werkdriehoek in uw keuken. Voor ergonomisch werken mogen de afstanden van de zijdes van deze driehoek niet langer zijn dan acht à tien meter.

Meer kunt u hierover lezen in de alinea over nuttige afstanden. De kookplaat en de spoelbak bevinden zich in deze driehoek op niet al te grote afstand van elkaar, maximaal twee meter. Dit is de meest veilige situatie wanneer u bijvoorbeeld een pan met kokend water moet afgieten.

Plaats geen kookplaat boven een onderbouw geïntegreerd apparaat als een vaatwasser, koelkast of vrieskast. Dan is er geen ruimte (in hoogte) voor de kookplaat aansluiting. En, een warmtebron direct boven een koude-apparaat verkort de levensduur van de laatste.

Eethoek
Is uw keuken te klein voor een normale eettafel? Overweeg een vierkante tafel, een klaptafel of een bar. Een bar bevestigt u aan de muur, deze is meestal ondiep en u schuift de barkrukken er zo onder. Een simpele oplossing die echter in de praktijk ontzettend handig kan zijn.

Werkgedeelte aanrecht
De ideale plaats van het werkgedeelte op het aanrechtblad is tussen de kookzone en de spoelbak. Reserveer voor dit deel het langste stuk van uw aanrecht, ten minste 90 cm. Van hieruit moet u moeiteloos afval weg kunnen gooien en messen, snijplanken en kruiden kunnen bereiken. Bedenk: veel werkblad levert kast-opslagruimte op maar kost vloeroppervlak. 
In een keuken voor rechtshandigen staat de spoelzone het beste links, de voorbereidingszone en het kook- en bakgedeelte komen rechts. Zo hebt u als rechtshandige uw rechterhand aan de juiste zijde om in te grijpen, zoals de pan van het vuur halen, vuur bijstellen, reactie bij overkoken... Bent u linkshandig, dan draait u de volgorde om.

Magazine DB KeukenGroep

Gratis magazine vol inspiratie

Ons nieuwe magazine ligt voor u klaar! U vindt volop inspiratie en informatie over keukens en badkamers in ons magazine. Lees de handige tips, vind informatie over tegels en ontdek de laatste trends. U leest het allemaal in ons magazine van meer dan 100 pagina's dik!

Vraag gratis magazine aan

Extra werkruimte creëren
Wilt u meer werkruimte in uw keukenontwerp? Overweeg de volgende mogelijkheden bij de keukeninrichting: 

 • Zorg ervoor dat u minstens twee werkplekken hebt in de keuken. Zo kunt u ook gerust even wat laten liggen zonder dat u daar last van hebt
 • Neem een enkele spoelbak in plaats van een dubbele. Werkruimte aan het aanrecht hebt u veel harder nodig dan extra spoelruimte
 • Met een kookeiland wint u zowel aan werkruimte als aan opbergruimte. Wanneer u de afzuigkap boven het kookeiland aan het plafond bevestigt, dan levert dit weer extra opbergruimte aan de muur op
 • Hebt u toch een tweede spoelbak? Dan kunt u hier een afdruiprek op plaatsen of een snijplank
 • Vlak onder het werkblad is er soms nog ruimte voor een uittrekbare snijplank

 

 

 • Een uitschuif- of inklaptafel bezorgt u in een handomdraai meer werkruimte
 • Hebt u een kleine keuken, of is uw keuken te klein voor uw kookambities? Een verrijdbare keukentrolley kan ook een mogelijkheid zijn. Een keukentrolley biedt extra opbergruimte voor flessen, vers fruit of andere ingrediënten. Een keukentrolley biedt ook als mogelijkheid het bovenste plankje te gebruiken als verlengstuk van uw aanrechtblad. Zo creëert u extra werkruimte
 • Voor de meeste apparaten is het mogelijk een extra smal exemplaar van 45 cm breed te bestellen. Deze zijn vaak wel duurder dan een standaard model van 60 cm breed. Denk ook hier goed na of een smaller exemplaar wel slim is. Een smalle oven past wellicht niet onder de kookplaat. Ook is het binnen het ontwerp van uw keuken misschien niet mooi of handig. Dan wint u er niks mee.

Meer licht en ruimte in een volle keuken

Hebt u alles een plaats gegeven in uw keuken? Bent u tevreden, of oogt het te vol? Wellicht helpen onderstaande tips om een ruimtelijk effect te creëren in uw keukenontwerp.

Brede onderkasten
Brede onderkasten zien er ruimtelijker uit dan smalle, ook in een kleine keuken. Wanneer u ruimte overhoudt is het dus slimmer de maat van uw kasten uit te breiden dan het aantal. Probeer te voorkomen dat u teveel verschillende breedtematen door elkaar heen gebruikt. Dit staat rommelig. Ook ogen dichte kasten rustiger dan open kasten.

Keuken ontwerpen

Vitrinedeuren
Plaats indien mogelijk vitrinedeurtjes in een aantal bovenkasten. Die komen minder massief over dan dichte deurtjes.

Verlichting
Verlichting speelt ook een rol in de kleine keuken. Door het licht omgedraaid omhoog te plaatsen tegen de muur in plaats van naar beneden, benadrukt u de hoogte van uw keuken en de ruimte. De muur en het plafond moeten dan wel licht van tint zijn. Verlichting onder de bovenkastjes doen een keuken groter lijken. Ook strips met led-verlichting onder het aanrechtblad kunnen de ruimte groter doen lijken.

Nog meer dan kunstlicht, geeft daglicht ook een gevoel van ruimte. Maak optimaal gebruik van daglicht wat naar binnen komt door uw ramen vrij te houden van kasten en obstakels, kamerplanten of andere accessoires. En als u graag gordijnen wilt, neem dan witte, lichte of doorzichtige.

Keuken ontwerpen

Kleurgebruik
Optisch kunt u ook aan ruimte winnen door handig om te gaan met kleurgebruik. Wanneer u kiest voor overwegend lichte en neutrale kleuren, zal uw keuken ruim ogen. Wanneer u de kleur van de wand doortrekt naar de vloer versterkt u dit effect. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om eventuele vloertegels diagonaal te leggen, dit geeft ook een ruimtelijk effect. Ook een keuken op pootjes geeft licht en lucht.

Spiegels
Gebruik spiegelende oppervlakten. Spiegels doen een ruimte gemakkelijk groter lijken. Je kunt bijvoorbeeld spiegelende panelen krijgen voor de achterwand boven het aanrecht.

Moderne woonstijl: modern keuken met kookeiland en kastenwand

Nuttige afstanden en keukenafmetingen

Hoogte werkblad
Denk bij het keuken ontwerpen aan de hoogte van het werkblad. Bij een te hoge of lage keuken kunnen al gauw rug-, nek- en schouderklachten ontstaan. Keukens zijn op elke hoogte leverbaar en het is dus niet nodig om risico te lopen.

Een vuistregel is dat wanneer uw arm zich in een hoek van 90 graden bevindt, hij 15 cm tot 25 cm boven het werkblad zou moeten uitkomen. 
Uw handen bevinden zich in de keuken niet altijd op dezelfde hoogte. Tijdens het koken zijn ze ruim boven het werkblad terwijl uw handen zich tijdens het afwassen onder het werkblad bevinden.

Idealiter zou het aanrechtblad van de keuken dus uit twee hoogtes moeten bestaan waarbij het natte deel hoger is dan het droge deel.

Onderstaande lijst bevat een overzicht van de meest ergonomische afmetingen en afstanden van verschillende keukenelementen:

Afmetingen werkblad hoogte

 • 95 cm (Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 195 cm)
 • 90 cm (Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Werkblad diepte

 • Uit ergonomisch standpunt is 60 centimeter de ideale grijpdiepte. Om meer afzetruimte te hebben kunt u het werkblad wel dieper laten maken

Werkblad dikte

 • Van 1 tot 5 centimeter

Hoogte van de spoelbakken

 • 95 cm (Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
 • 85 cm (Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Afmetingen onderkant spoelbak

 • 85 cm (Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
 • 75 cm (Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)

Hoogte kookplaat

 • 85 cm (Ideaal voor mensen met een lengte van 170 tot 200 cm)
 • 75 cm (Ideaal voor mensen met een lengte kleiner dan 170 cm)
Bekijk hier al onze keukens
Bepaal zelf de meest ergonomische verhouding in uw keuken dankzij ons hoog-laag systeem.
Keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen