• 9,6 uit 2143 klantreviews
 • 10 jaar garantie op onze montage
 • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Afspraak maken

Inductiekookplaat met afzuiging: 8 cruciale vragen beantwoord

Mooi of niet mooi, wel of niet je hoofd stoten aan de afzuigkap, iedereen weet er iets van. Die discussies zijn wat ons betreft voorbij.

Afzuiging is stijlvol weggewerkt in onze moderne keukens. De afvoerfunctie is er nog steeds, maar je ziet hem niet meer.

Een kookplaat met afzuiging is gaaf in moderne keukens, zeker wanneer dit een keuken zonder bovenkastjes is of bij een keuken met eiland. Kortom, ongeacht de stijl of indeling kan een kookplaat met geïntegreerde afzuiging een goede en stijlvolle oplossing zijn.

Lees meer over de werking van afzuiging in de kookplaat, de verschillende soorten inductie kookplaten met afzuiging en de voor- en nadelen hiervan.

ATAG-inductiekookplaat-met-afzuiging

Veelgestelde vragen

Een stille afzuigkap produceert op de meest gebruikte stand ongeveer 50 decibel (dB) en 30 dB op de zachtste stand. Afzuigkappen die 70 dB produceren zijn de luidruchtigste afzuigkappen. 

Wanneer u enig idee wilt hebben: het geluidsniveau van normaal praten ligt rond de 60-65 dB. Wist u trouwens dat elke decibel extra ongeveer 20% meer volume geeft? Dus bij 3 dB extra is er sprake van een geluidsverdubbeling.

Het geluidsniveau van een afzuigkap hangt samen met onder meer het soort afzuiging (afvoer/recirculatie) en de lengte en vorm van de afvoer. Bochten in de afvoerbuis leiden tot meer lawaai dan een rechte buis. Onze monteurs gebruiken ook standaard een spiralobuis van de juiste doorsnede, om zo het geluid van de afzuigkap te minimaal en de afvoercapaciteit maximaal te houden.

Een downdraft afzuigkap is een afzuigkap achter of naast de kookplaat. De motor van de afzuigkap bevindt zich rechtstreeks onder de kookplaat of onder het keukenkastje zelf.

Downdraftsystemen kunnen zowel bij inductiekoken als bij gaskookplaten worden gebruikt. In bestaande keukens is een downdraft lastig in te bouwen. Vaak worden deze geplaatst in nieuwe moderne keukens.

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is een apparaat. De kap schuift omhoog wanneer u de kookplaat inschakelt. Een kookplaat met ingebouwde afzuiging voert de lucht naar buiten af of filtert de lucht (recirculatie).

Een recirculatiesysteem kunt u overal laten monteren, ook in een los kookeiland in uw woonkeuken.
 
Een afzuigsysteem in de kookplaat zuigt de damp krachtig naar beneden. Hierdoor verdwijnen alle kookdampen, geuren en vetdeeltjes voordat ze kunnen stijgen!

1. Hoe werkt afzuiging in de kookplaat?

Als je kiest voor kookplaat met afzuiging, dan kun je kiezen voor een kookplaat waarbij afzuiging een geïntegreerd onderdeel is van de kookplaat. Meestal zit deze in het midden.

De dampen die bij het koken vrijkomen, worden niet naar boven gezogen, maar naar onderen in het werkblad.

De termen kookplaat met geïntegreerde afzuigkap en downdraftsystemen worden door elkaar gebruikt. Iedereen bedoelt er hetzelfde mee hoewel het bij een downdraft afzuigkap (wasemkap) officieel zo is dat de afzuiging los staat achter de kookplaat en omhoog komt.

Een downdraft heeft een verdiept werkblad nodig. Meestal wordt dit dus toegepast in keukens met los kookeiland omdat deze keukenopstellingen zich, los in de ruimte staand, goed lenen voor een extra diep eiland.

NEFF-Glass-Downdraft
NEFF inductiekookplaat met afzuiging

Een kookplaat met afzuiging is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er zijn drie soorten werkbladafzuiging die veel voorkomen:

 • Werkbladafzuiging in het midden van de kookplaat
 • Downdraft-afzuigkappen, zichtbaar wanneer de kookplaat gebruikt wordt
 • Afzuigkap in aanrecht, aan een of beide zijkanten van de kookplaat

Welke past in jouw keuken hangt af van je wensen en je budget. In onze inspirerende showrooms praten we er met gemak over met je door.    

3. Voordelen van een kookplaat met afzuiging

Kookplaat met afzuiging biedt veel voordelen. Welke?

 • Downdraft afzuigkappen vallen weg in je keukenontwerp zodat je je keuken lekker strak kunt houden.
 • Kookplaat met afzuiging levert ruimte op voor bovenkasten of legplanken met stalen dragers zoals in industriële keukens.
 • De reiniging van een downdraft afzuigkap (wasemkap) is eenvoudiger, want je hoeft nooit meer boven je hoofd schoon te maken, half gebukt onder je afzuigkap.
 • Als je graag je keuken met kookeiland verwezenlijkt, dan is het mogelijke probleem van de storende aanblik van een afzuigkap ook opgelost. In een open keuken zijn downdraft-afzuigkappen een ideale oplossing, want niemand wil vanuit het zitgedeelte richting de keuken kijken en als eerste een groot afzuigsysteem zien.
Miele inductiekookplaat met afzuiging
Luxe keuken met kookplaat met afzuiging
 • Je kunt koken waar je wilt met een downdraft afzuigkap.
 • Een keuken die deel uitmaakt van het leefgedeelte is de trend in nieuwbouw. Kookplaat met afzuiging is daarom perfect voor moderne nieuwbouwwoningen want een downdraft afzuigkap (wasemkap) lost de uitdagingen van inrichting, apparatuur en leefgeluid op. Deze moderne manier van afzuigen bekrachtigt een strakke interieurstijl waar de moderne keuken deel van uit maakt.
 • Downdraft-afzuigkappen beperken de overlast van geluid in het woongedeelte.
 • Kookplaten met afzuiging voorkomen de verspreiding van wasem en vetspetters.
 • Ook bij koken op gas is een downdraft afzuigkap een optie.

De voordelen zijn duidelijk. In onze keukenshowrooms doe je alle inspiratie op!

In diverse showrooms hebben we zelfs een aparte presentatie werkbladafzuiging ingericht. Hier staan onze diverse merken en hun types overzichtelijk gepresenteerd zodat je kunt vergelijken en de juiste keus kunt maken.

Onze verkopers helpen je er natuurlijk bij zoals je van ons gewend bent.

4. Nadelen van een kookplaat met afzuiging

Welke nadelen heeft kookplaat met afzuiging? Die zijn er zeker, daar zijn we eerlijk in. We noemen:

 • Een kookplaat met afzuigkap vraagt om een dieper werkblad en neemt dat ook gedeeltelijk in beslag. Het systeem wordt in het onderliggende keukenkastje geplaatst en gaat ten koste van kastruimte.
 • Hoe je het wend of keert: kookdampen stijgen op en daarom moet je kookplaat met afzuiging harder zijn werk doen. Je hebt dus iets meer geluid dan een afzuigkap boven de kookplaat. Ook is de werking iets minder goed.
 • Vergeleken met een gebruikelijke afzuigkap heeft een kookplaat met afzuiging een hogere aanschafwaarde.

That’s all … Niet veel toch? Maak een langetermijnkeus en kies voor kookplaat met afzuiging.

Kookplaat met geïntegreerde afzuiging

5. Welke merken zijn er?

Het aanbod apparatuurmerken die beschikken over een inductiekookplaat met afzuiging is groot. We hebben gekozen om de beste merken op te nemen in onze collectie. Merken die passen bij DB KeukenGroep en zich hebben bewezen met hun kwaliteit en service zodat je jarenlang zorgeloos keukenplezier hebt. We verkopen kookplaatafzuiging combinaties van de merken:

Bora – inbouw afzuigkap aanrechtblad

Bora is een van de pioniers in kookplaatafzuiging. Zij hebben zich jarenlang toegelegd op de productie van innovatieve werkbladafzuigsystemen. Logischerwijs kun je hier dus een breed assortiment verwachten voor allerlei prijzen. Kwalitatief is Bora goed en ver ontwikkeld.

Bora-systemen zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden en bijzonder krachtig. Naast hoge kwaliteit en strakke designs, geeft Bora schone lucht. De Bora systemen zuigen efficiënt, innovatief en stijlvol alle kookdampen naar beneden.

Bora inductiekookplaat met afzuiging
Novy Panorama werkbladafzuiging: kookplaat en afzuiging in één

Novy inductiekookplaten met afzuiging

Novy is specialist op het gebied van afzuigkappen, dus Novy heeft veel expertise op het gebied van afvoercapaciteit en geluidsniveau in huis.

De Novy kookplaat met afzuiging is stil en efficiënt. En het kenmerkt zich door een gedetailleerde afwerking, fluisterstille apparatuur en subtiliteit.

Bekende modellen kookplaatafzuiging zijn de Panorama, One en Up. Het Novy Up_Side werkbladafzuiging systeem werkt op twee niveaus. Op zowel kookveld hoogte als uitgetrokken naar boven toe.

De Novy Panorama ziet er iets anders uit. Dit is een speciaal type downdraft afzuiging dat achter de kookplaat wordt geïntegreerd. Een bijzonder stijlvolle oplossing voor luxe keukens met kookeiland.

NEFF, ATAG, Pelgrim en ETNA

NEFFATAG, Pelgrim, en ETNA kennen we van diverse soorten keukenapparatuur zoals ovens, vaatwassers, magnetrons, koelkasten, afzuigkappen en vriezers. Hier vind je ook mooie kookplaatafzuiging combinaties, zoals de NEFF Glasdowndraft. Dat is een voordeel als je graag al je keukenapparatuur van een merk kiest.

Overigens is DB KeukenGroep gecertificeerd NEFF MasterPartner. Dit houdt in dat je bij ons een grotere keus NEFF apparaten vindt in de showrooms. En meer kennis en ervaring bij onze gecertificeerde verkoopadviseurs. Dat maakt het advies persoonlijker en meer op jouw wensen afgestemd.

ATAG matte inductiekookplaat met afzuiging

Bij ons kiest u voor:

 • Klanttevredenheid: 9,6
 • Transparante offertes
 • Eigen montage
 • Nettoprijzen
Kookeiland met inductiekookplaat met afzuiging

6. Welke keuze: downdraft systeem of kookplaat met afzuiging?

Wanneer kies je voor een downdraft afzuiging?

Een downdraft vraagt meer ruimte omdat het systeem achter de kookplaat wordt geplaatst. In veel gevallen zien we dan ook een downdraft systeem in keukens met kookeiland waar de mogelijkheid is voor een verdiept werkblad.

Een downdraft dampkap is ook een optie wanneer je meer dan vier kookzones wilt. De meeste inductiekookplaten met afzuiging beschikken over maximaal vier kookzones.

Als je graag uitgebreid kookt, is dat misschien te weinig voor je en wil je liever vijf of zes kookzones.

In dat geval zijn downdraft afzuigkappen die achter de kookplaat worden gemonteerd een uitkomst. Dan kun je de kookplaat kiezen die qua grootte bij je past.

7. Kookplaat met afzuiging inbouwen in bestaande keuken

Wil je een kookplaat met afzuiging in een bestaande keuken? Dat kan, hoewel het soms wel lastig is.

Net als bij gewone afzuigkappen heb je ook hier te maken met recirculatie en gewone afvoer. Dus of je nu in een appartement woont, een vrijstaand huis, een twee onder een kap of een rijtjeshuis, dat maakt niet uit.

Een afzuigkap in kookplaat is altijd mogelijk voor zowel recirculatie als gewone afvoer. Het is alleen de vraag of een afzuigkap downdraft mogelijk is met een keukenrenovatie.

Monteren in een bestaande keuken kan, maar heeft wel z’n consequenties. Zowel door de forse inbouwhoogte en het aanleggen van afvoerbuizen door of achter de keukenkasten.

Maar we zoeken het graag even voor je uit of het past in je huidige keuken. Hiervoor zou je het beste even langs kunnen komen in een van onze showrooms. Onze adviseurs staan ter beschikking voor je.

Keuken met inductiekookplaat met afzuiging
Miele inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

Sta je voor de keus van een nieuwe keuken? Met deze checklist maak je goed voorbereid je keus:

 • Wil je een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging of afzuiging er los achter geplaatst? Losse afzuiging vereist een dieper werkblad. Maar, een verdiept aanrecht geeft ook weer meer ruimte in de onderkasten!
 • Een afzuigkap inbouw in aanrecht wordt in een onderliggende keukenkast gemonteerd, blijft er dan nog genoeg opbergruimte voor je over in onderkasten?
 • Wil je koken op vier pitten of meer? Met een los werkblad afzuigingssysteem kun je net zo’n grote kookplaat kiezen als je wilt.
 • Doe je een downdraft afzuigkap tegen de wand of kies je een kookeiland afzuigkap en zo ja, lopen er al leidingen naar het eiland?
 • Hoe stil moet de downdraft afzuiging werken?
 • Hoeveel afzuigkracht? Welke kookplaat neem je, ook met een forse wokbrander? Dan is er meer vermogen nodig.

Goed dat je afzuigkap in aanrechtblad overweegt, dat stelt je veel extra woonplezier in het vooruitzicht.

De beste kookplaten met afzuiging

Laat je adviseren over kookplaat met afzuiging. DB KeukenGroep heeft veel ervaring met diverse merken en allerlei type keukens. Doe daar je voordeel mee, samen met onze netto lage prijzen, onze heldere offertes en onze hoge klanttevredenheid.

Die klanttevredenheid (9,7 uit ruim 2100 reviews!) is het gevolg van onder meer onze uitstekende service en perfecte montage. Lees meer over onze ijzersterke beloftes. En bezoek vrijblijvend een van onze 8 showrooms.

Anovi-Keukens-Berkel-en-Rodenrijs-mooiste-showroom
Novy Panorama werkbladafzuiging: kookplaat en afzuiging in één