• 9,6 uit 2143 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Afspraak maken

Een goede hoogte en diepte van uw aanrechtblad

Doordachte afstanden en afmetingen van uw keuken zijn belangrijk voor zorgeloos en ontspannen kokkerellen. Dat begint al bij de grootte van uw keukendriehoek, dat is de driehoek waarin kookplaat, koelkast en spoelbak geplaatst worden.

Ook de hoogte en diepte van het keukenblad speelt een belangrijke rol in het genieten van uw keuken. Wanneer deze afmetingen te groot of te klein zijn ervaart u bij het gebruik van uw keuken altijd lichamelijk ongemak en ergernis. 

Is uw lengte tussen de 170-195 cm? Dan is de ideale hoogte van een aanrechtblad 95 centimeter. Als u kleiner bent dan 170 cm dan is de ideale hoogte 90 cm. De diepte van het aanrechtblad is standaard 60 centimeter, maar kan bij ons zonder meerprijs geleverd worden in 65 centimeter diepte.

Keuken ontwerpen hoogte aanrechtblad

Hoogte keukenblad belangrijk

Er zijn diverse elementen die bepalen of u lekker werkt in uw keuken. De hoogte van het keukenblad  is een van de meest bepalende factoren. Namelijk, hier staat u dagelijks en waarschijnlijk wel meerdere keren per dag.

Is uw blad te hoog, dan staat u met opgetrokken schouders en vormt u na verloop van tijd nek-, rug- en schouderklachten. Is uw keukenblad te laag, dan staat u voorover gebukt te werken. Ook dan krijgt u zonder twijfel lichamelijke klachten. Laat u daarom goed adviseren door ervaren specialisten bij het uitzoeken van een keukenblad op maat.

We adviseren u om altijd zelf aan een aanrecht te gaan staan in onze showroom. Het is belangrijk dat u zelf ervaart of de aanbevolen hoogtes ook daadwerkelijk bij u passen.

Uniek: Ergonomie Center in onze showrooms

In onze showrooms kunt u zelf de ideale hoogte en diepte van uw aanrechtblad bepalen in onze Ergonomie Center. Met diverse hulpmiddelen kunt u de hoogte en diepte van het werkblad op de millimeter nauwkeurig bepalen. En zo kunt u ervaren wat voor invloed dit heeft op uw werkhouding en het comfort van uw keuken.

Hierdoor weet u zeker dat u kiest voor een keuken die u op de lange termijn het meeste comfort en ergonomie biedt.
Door ons merk Residentic zijn alle hoogtes en dieptes leverbaar, voor ieder budget. Zo kunt u een keuken op maat samenstellen bij de keukengroep met de hoogste klanttevredenheid van Nederland! 

Ergonomie testcentre - bepaald zelf de ideale hoogte en diepte van het aanrechtblad
Standaard-hoogte-aanrechtblad
Hoogte diepte aanrechtblad

Veelgestelde vragen over de hoogte en diepte van het aanrechtblad

De standaard hoogte van het werkblad is gebaseerd op mensen met een gemiddelde lichaamslengte.

Gemiddelde lengte: ligt uw lengte tussen de 170 cm en de 195 cm? Dan is de hoogte van een werkblad gemiddeld 95 centimeter.

Langer dan gemiddeld: bent u langer dan 195 cm? Kies dan uw werkbladhoogte met zorg, in elk geval hoger dan 95 centimeter.

Kleiner dan gemiddeld: Bent u korter dan 170 cm, dan is een betere hoogte 90 cm.

Juist omdat we niet allemaal hetzelfde zijn, is het belangrijk om te kijken bij de aanschaf van een nieuwe keuken of deze hoogte ook bij u past. Want ‘standaard’ betekent niet altijd dat het ook ‘standaard’ bij iedereen past.

Bij DB KeukenGroep zijn diverse mogelijkheden om de hoogte van het keukenblad op uw persoonlijke situatie af te stemmen.

De standaard diepte van een werkblad is 60 centimeter. Bij deze afmeting kunt u prettig werken en hebt u genoeg ruimte om spullen neer te leggen.

Het is altijd mogelijk om te kiezen voor een keukenblad van 70, 80 of 90 centimeter diep. Dat geeft u:

  • Meer werkruimte
  • Meer opbergruimte in de onderkasten of lades

Een werkblad ondieper dan 60 centimeter geeft u minder werkruimte, maar ook minder opbergruimte en is niet aan te raden.

U kunt bij ons zonder meerprijs kiezen voor een aanrechtblad van 65 centimeter diep!

Bij een keuken met eiland is het aanrechtblad al snel een meter diep en vaak ruim 1,5 meter breed. Een werkblad met een meter diepte of meer kan beter als los kookeiland geplaatst worden. Dit is een populaire optie in de open keuken waar gezinsleden met elkaar leven.

Een kookeiland of spoeleiland geeft u veel werk- en opbergruimte. Het voordeel van een los eiland is dat u erom heen kunt lopen. U kunt dus altijd op een comfortabele manier overal bij.

In onze showroom staan tientallen keukens, met verschillende hoogte en diepte van het aanrechtblad. Zo krijgt u al een goed beeld van uw ideale hoogte en diepte. 

Uniek is het 'hoog-laagsysteem' in ons Ergonomie Center in de showroom. Hier kunt u iedere hoogte en diepte van een aanrechtblad tot op de millimeter nauwkeurig ervaren, waardoor u altijd de beste keuze maakt. Zowel voor u als voor uw eventuele partner of andere huisgenoten. 

Zo krijgt u het beste advies over de ergonomie in uw keuken. En we benadrukken het graag nogmaals: de ergonomie in de keuken is belangrijk voor jarenlang genieten van uw nieuwe keuken!

Hoeveel steekt een aanrechtblad over? Een frontlijnend aanrechtblad steekt 3 millimeter over. Een frontoverstek werkblad steekt 10 tot 20 millimeter over.

Wat is een frontlijnend aanrechtblad?
Een frontlijnend aanrechtblad lijnt aan de voorkant optisch uit met de onderkasten. Het exacte overstek is vaak 3 millimeter om ervoor te zorgen dat er geen vuil en dergelijke in de keukenkasten komt. Een frontoverstek werkblad komt over de keukenfronten heen. Hoever, dat bepaalt u zelf.

Wanneer kiest u voor frontlijnend of frontoverstek?
Vaak geldt dat u voor frontoverstek kiest bij een landelijke keuken of een klassieke keuken. Bij een moderne keuken die een strakkere uitstraling mag hebben kiest u juist voor een frontlijnend aanrechtblad.

Richtlijnen voor de hoogte van aanrechtblad, spoelbak en kookplaat

Loopt u afwisselend op hoge en platte hakken? Dat kan al zo een paar centimeter uitmaken. Let daarom op dat u een aanrechtblad hoogte kiest die overeenstemt bij het schoeisel wat u het meest draagt. 

Een vuistregel is dat wanneer uw arm zich in een hoek van 90 graden bevindt, hij 15 cm tot 25 cm boven het werkblad zou moeten uitkomen.

Bij ons kiest u voor:

  • Klanttevredenheid: 9,6
  • Transparante offertes
  • Eigen montage
  • Nettoprijzen