Wat is een betonnen aanrechtblad?

Alle betonnen aanrechtbladen worden op maat gemaakt. Beton is een mengsel van water, zand, grind, cement en verschillende hulpstoffen. Voor een bepaalde kleur worden er kleurstoffen aan het mengsel toegevoegd. Het mengsel wordt vervolgens in een mal gegoten. Vervolgens moet het ongeveer twee weken drogen. Hier ontstaat het betonnen aanrechtblad. 

Een betonnen betonnen aanrechtblad heeft een robuuste uitstraling en past bij diverse keukenstijlen. Het beste passen ze in een stoere industriële keuken of een moderne minimalistische keuken.

Houten keuken met eiland, werkblad beton
Houten keuken met eiland
Houten keuken met eiland, front met handgreep

Plus- en minpunten

Pluspunten

 • Veel mogelijkheden qua vorm en afmetingen.
 • Vlekbestendig doormiddel van een coating.
 • Beschadigingen zijn te repareren.
 • Makkelijk schoon te houden.

Minpunten

 • Vrij kostbaar vanwege de complexiteit
 • ​Bij spatten of morsen moet een betonnen aanrechtblad direct gereinigd worden.
 • De spoelbak moet na gebruik altijd nagespoeld worden met schoon water.
 • Een betonnen aanrechtblad kan niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen.

Onderhoud

Een betonnen aanrechtblad is vrij onderhoudsintensief. Het voordeel van de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton is dat vlekken niet direct opvallen en soms zelfs onderdeel lijken van het werkblad. Toch is het belangrijk om vlekken en etensresten zo snel mogelijk te verwijderen.

Zo wordt voorkomen dat de beschermlaag wordt aangetast en dat na verloop van tijd verkleuring zal plaatsvinden. Voor het regelmatig onderhoud kunt u het beste een schoonmaaksopje gebruiken met neutrale schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld groene zeep of allesreiniger. Wanneer het vuil (met name zuren) al langer op het betonnen aanrechtblad ligt kunnen er doffe plekken ontstaan.

Maak dit schoon met zachte zeep. Gebruik hierbij nooit synthetische schoonmaakmiddelen, zoals ontvetter. Mocht het betonnen aanrechtblad wel blootgesteld zijn aan agressieve schoonmaakmiddelen dan dient u het blad zo spoedig mogelijk af te nemen met overvloedig wat en een doek.

Landelijke keukeneiland met betonnen werkblad

Verder wordt aanbevolen om de coating van het betonnen werkblad minimaal eens per jaar te behandelen en opnieuw aan te brengen. Dit zorgt voor afsluiting van de poriën waardoor vocht, vet en vuil in sterk verminderde mate het betonnen aanrechtblad kunnen intrekken en het blad goed schoon te houden is.

Zo kunt u uw betonnen aanrechtblad behandelen tegen vlekken. Een beschadigde coating dient zo snel mogelijk herstelt te worden omdat het beton door deze beschadigingen vloeistoffen en zuren snel zal opzuigen waardoor het onderliggende betonnen aanrechtblad sneller beschadigd en/of aangetast raakt.

Landelijke keuken met eiland. Voorzien van downdraft / werkbladafzuiging van Novy.

Coaten of impregneren?

Als het beton voldoende opgedroogd is vindt de nabewerking plaats; het licht opschuren, afdichten van luchtbellen en impregneren of coaten van het blad.

Het werkblad kan dan geïmpregneerd of gecoat worden. Bij impregneren wordt er een beschermende vloeistof op het beton aangebracht wat in het beton trekt. Het oorspronkelijke uiterlijk van het beton wordt zo behouden. Bij het coaten van een betonnen aanrechtblad is dit niet het geval, de beschermende laag is dan zichtbaar. Bij het coating is het aanrechtblad wel beter beschermd dan bij een geïmpregneerd blad.

Betonnen aanrechtblad

Ideale hoogte van het werkblad

Bij het kopen van uw nieuwe keuken of betonnen aanrechtblad is het belangrijk dat het aanrechtblad op de juiste hoogte geplaatst wordt. Een te laag of te hoog aanrechtblad kan u in de loop van jaren nek- en rugklachten bezorgen.

Ook is een dieper werkblad vaak functioneler in gebruik. In onze showroom kunt u in het ErgonomieCenter eenvoudig ervaren wat voor u de ideale hoogte en diepte van het betonnen aanrechtblad is.

Tot op de millimeter kunnen wij een ergonomische keuken voor u samenstellen, ongeachte uw budget of keukenstijl.

Bekijk andere aanrechtbladen
Bepaal zelf de meest ergonomische verhouding in uw keuken dankzij ons hoog-laag systeem.

Bij ons kiest u voor:

 • Klanttevredenheid: 9,7
 • Transparante offertes
 • Eigen montage
 • Nettoprijzen
1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14