Betonnen aanrechtblad

Zoekt u een aanrechtblad met een robuuste uitstraling? Dan is een betonnen aanrechtblad zeker iets voor u. Betonnen aanrechtbladen passen uitstekend in diverse stijlen keukens, zeker in de stoere industriële keuken of de moderne, minimalistische keuken. 

Betonnen aanrechtbladen zijn er in 'light beton' en 'beton met terrazzo'. Lees hieronder over de voor- en nadelen van betonnen aanrechtbladen en hoe u een betonnen aanrechtblad zelf kunt maken. Ook vindt u op deze pagina informatie over het schoonmaken van het betonnen aanrechtblad.

Betonnen aanrechtblad

Betonnen aanrechtbladen - zelf maken?

Alle betonnen aanrechtbladen worden op maat gemaakt. Vaak gebeurd dit in een fabriek, maar het is ook mogelijk om het betonnen aanrechtblad zelf te maken bij u thuis. Beton is een mengsel van water, zand, grind, cement en verschillende hulpstoffen.

Wanneer het betonnen aanrechtblad een bepaalde kleur moet hebben worden er kleurstoffen aan het betonmengsel toegevoegd. Hierna wordt het betonmengsel in een mal gestort. Deze bekisting is specifiek gemaakt voor het betreffende aanrechtblad.

Nadat het betonmengsel in de mal is gestort wordt er bewapening toegevoegd welk het betonnen aanrechtblad versterkt en breukgevaar voorkomt. Tijdens de fabricage wordt de mal vaak op een trilbank gelegd om zo het beton goed te verdichten.

Na enkele dagen is het betonmengsel voldoende hard om uit de bekisting te worden gehaald. Hierna dient het aanrechtblad ongeveer twee weken te drogen. Nadat het betonnen werkblad voldoende droog is vindt de nabewerking plaats: het licht opschuren, afdichten van luchtbellen en impregneren of coaten van het blad.

Bij het impregneren van het betonnen aanrechtblad wordt er een beschermende vloeistof op het beton aangebracht wat in het beton trekt. Het oorspronkelijke uiterlijk van het beton wordt zo behouden. Bij het aanbrengen van een coating is dit niet het geval, de beschermende laag is zichtbaar. Bij het coaten van het beton is het aanrechtblad wel beter beschermd dan een geïmpregneerd blad.

Zowel door impregneren als coaten wordt het betonnen keukenblad beschermd tegen vlekken en beschadigingen tijdens het gebruik in de keuken. Let erop dat het betonnen aanrechtblad afwerken goed en zorgvuldig gebeurd: onvoldoende bescherming kan vervelende vlekken en beschadigingen opleveren na verloop van tijd. Wel krijgt ieder betonnen aanrechtblad na door de jaren heen een doorleefd uiterlijk.

Wanneer u het betonnen aanrechtblad goed onderhoud en u voldoende oplet tijdens het gebruik dan kunt u lang plezier hebben van uw keukenblad. Betonnen aanrechtbladen kunnen meer dan 20 tot 30 jaar meegaan. Het is qua levensduur dus een duurzame keuze.

Omdat het maken van een betonnen aanrechtblad een tijdrovend en precies werk is, kiezen wij er voor om onze betonnen aanrechtbladen te fabriceren in de fabriek. Dit in plaats van het betonnen aanrechtblad zelf maken bij u thuis. Zo kan kwaliteit en duurzaamheid gegarandeerd worden.

Betonnen aanrechtblad - onderhoud

Een betonnen aanrechtblad is vrij onderhoudsintensief. Het voordeel van de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton is dat vlekken niet direct opvallen en soms zelfs onderdeel lijken van het werkblad. Toch is het belangrijk om vlekken en etensresten zo snel mogelijk te verwijderen.

Zo wordt voorkomen dat de beschermlaag wordt aangetast en dat na verloop van tijd verkleuring zal plaatsvinden. Voor het regelmatig onderhoud kunt u het beste een schoonmaaksopje gebruiken met neutrale schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld groene zeep of allesreiniger. Wanneer het vuil (met name zuren) al langer op het betonnen aanrechtblad ligt kunnen er doffe plekken ontstaan.

Maak dit schoon met zachte zeep. Gebruik hierbij nooit synthetische schoonmaakmiddelen, zoals ontvetter. Mocht het betonnen aanrechtblad wel blootgesteld zijn aan agressieve schoonmaakmiddelen dan dient u het blad zo spoedig mogelijk af te nemen met overvloedig wat en een doek. 

Verder wordt aanbevolen om de coating van het betonnen werkblad minimaal eens per jaar te behandelen en opnieuw aan te brengen. Dit zorgt voor afsluiting van de poriën waardoor vocht, vet en vuil in sterk verminderde mate het betonnen aanrechtblad kunnen intrekken en het blad goed schoon te houden is.

Zo kunt u uw betonnen aanrechtblad behandelen tegen vlekken. Een beschadigde coating dient zo snel mogelijk herstelt te worden omdat het beton door deze beschadigingen vloeistoffen en zuren snel zal opzuigen waardoor het onderliggende betonnen aanrechtblad sneller beschadigd en/of aangetast raakt.

Voordelen van het betonnen aanrechtblad

  • Veel mogelijkheden qua vorm en afmetingen.
  • Een coating beschermt beton aanrechtbladen tegen vlekken.
  • Deze coating is niet bestand tegen stoomproducerende apparaten en dient periodiek onderhouden te worden.
  • De coating is repareerbaar; geconstateerde beschadigingen moeten direct hersteld worden om verkleuring tegen te gaan.
  • Uw betonnen aanrechtblad kunt u makkelijk schoonhouden met een sopje van zachte zeep of afwasmiddel en een microvezeldoek of zachte doek.
Betonnen aanrechtblad

Nadelen van het betonnen aanrechtblad

  • Een betonnen aanrechtblad is een designstuk en daar hangt een prijskaartje aan.
  • Snijplanken en onderzetters zijn nodig ter bescherming van uw beton aanrechtblad.
  • Bij spatten of morsen moet een betonnen aanrechtblad direct gereinigd worden; de spoelbak moet na gebruik altijd nagespoeld worden met schoon water.
  • Uw betonnen aanrechtblad verdraagt geen agressieve en/of zure schoonmaakmiddelen, ontkalkers, schuurmiddelen en -sponsjes of stoffen met oplosmiddel.
Terrazzo aanrechtblad

Wat is de ideale hoogte van het betonnen aanrechtblad?

Bij het kopen van uw nieuwe keuken of betonnen aanrechtblad is het belangrijk dat het aanrechtblad op de juiste hoogte geplaatst wordt. Een te laag of te hoog aanrechtblad kan u in de loop van jaren nek- en rugklachten bezorgen.

Ook is een dieper werkblad vaak functioneler in gebruik. In onze showroom kunt u in het ErgonomieCenter eenvoudig ervaren wat voor u de ideale hoogte en diepte van het betonnen aanrechtblad is.

Tot op de millimeter kunnen wij een ergonomische keuken voor u samenstellen, ongeachte uw budget of keukenstijl.

Bekijk andere aanrechtbladen
Bepaal zelf de meest ergonomische verhouding in uw keuken dankzij ons hoog-laag systeem.
Betonnen aanrechtblad