Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Bij DB Keukens merken we dat de open keuken erg populair is. Logisch, want het is de ideale keukenopstelling voor families. Jenneke, verkoopadviseur bij onze vestiging Adee Keukens in Rijssen, vertelt over de voordelen van een open keuken en deelt handige tips. 

Wat is een open keuken?

Voor de duidelijkheid: een open keuken is een keuken die verbonden is met de woonkamer. Zonder (schuif)deur ertussen. Van vrijstaande woningen tot appartementen: je komt ze overal tegen. “Het leuke is dat een open keuken bijna altijd past”, vertelt verkoopadviseur Jenneke van Adee Keukens. “Je woning wordt er optisch groter en lichter van. Het is het middelpunt van het huis.”

 

 

De voordelen (en nadelen) van een open keuken

Met een open keuken houd je contact met de rest van de ruimte. Jenneke: “Het zorgt voor verbinding. Tijdens het koken houd je makkelijk de spelende kleintjes in de woonkamer in de gaten, help je een kind aan de eettafel met z’n huiswerk of praat je mee met de visite.” 
Toch zijn er ook een paar nadelen. Ondanks een goede werkblad- of wandafzuigkap verspreiden etensluchtjes zich makkelijker door het huis. En aan sloddervossen is een open keuken niet besteed. “Rommel en vieze vaat is niet te verstoppen en kun je het beste meteen opruimen. Het alternatief is een halfopen keuken. Dan verstop je een deel van de werkruimte achter een bar.”

Aandachtspunten bij een open keuken

Kies je voor een open keuken, dan zijn er een paar dingen waar je goed over na moet denken. Allereerst: de ruimte. Jenneke: “Bedenk hoeveel ruimte je in je huidige keuken hebt en vergelijk dat met het nieuwe ontwerp. Je kunt een keuken wel rustig willen houden door bijvoorbeeld geen bovenkastjes te kiezen, maar ik weet zeker: die ruimte ga je missen.” 
Bovenkastjes hoef je niet te vermijden in een open keuken. “Eén grote, strakke klepkast of een lange wandplank staat ontzettend mooi. Heb je meer ruimte nodig? Kies dan voor hoge kasten.” 
Een ander aandachtspunt is de kleur van de keuken. Omdat de open keuken overloopt in de woonkamer, kiezen veel mensen voor rustige fronten, in zand- of grijstinten. Jenneke adviseert het blad in dezelfde kleurstelling te doen. “Zo houd je het rustig. Met een behangetje of een kleur op de keukenmuur kun je alsnog uitpakken.” 

Zo style je een open keuken

Heb je eenmaal een prachtige open keuken, dan is het belangrijk het aanrecht zo leeg mogelijk te houden. Jenneke: “Ik zeg altijd: de kunst van het inrichten, is het weglaten. Zeker bij een open keuken. Want als je aan het koken bent, staat je aanrecht zo weer vol. Met een Quooker heb je geen waterkoker meer nodig. Dat scheelt weer op het aanrecht. Houd het bij een mooie koffiemachine en een grote vaas met bloemen.”


Meer tips voor een rustige keuken, lees je hier.