Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Apparatuur en keukengerei een plek geven

In een praktisch ingerichte keuken werkt u snel, prettig en ontspannen. Wat voor de ene persoon praktisch is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

Dat is afhankelijk van veel factoren zoals onder meer uw gewoontes en de samenstelling van uw huishouden. Als keukenspecialisten hebben we veel geleerd de afgelopen jaren over zo goed mogelijke keukenindelingen. Deze kennis delen we graag met u.

Keuken ontwerpen

Waar komt uw apparatuur?

We beginnen natuurlijk met de keukendriehoek. Deze bestaat uit de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Deze plaatst u zo dicht mogelijk bij elkaar zodat ze met elkaar een driehoek vormen.

Het is veilig om geen lange afstand te hoeven overbruggen wanneer u een pan wilt afgieten. Houd maximaal twee meter aan voor de afstand tussen de kookplaat en de spoelbak. Hierna krijgt de koelkast een plek. Plaats deze zoveel mogelijk op hoogte, zodat u uw rug zo min mogelijk belast.

De comfortabele hoogte van de koelkast kunt u berekenen door het middelpunt van de koelkast te plaatsen ter hoogte van het werkblad.

Oven en magnetron

Ovens en magnetrons worden ook vaak bij elkaar geplaatst. Tegenwoordig zien we zowel panorama-opstellingen, waarbij de apparaten mooi op een lijn naast elkaar staan. Is er ook een koffieautomaat, dan wordt deze ook in deze lijn geplaatst.

Ook verticale opstellingen zijn een moderne manier om apparatuur een plek te geven in uw keuken. Waar u voor kiest, hangt af van uw smaak. Belangrijk is dat horizontaal opgestelde apparaten op ooghoogte u veel comfort bezorgen.

U kunt gerechten in en uit de oven of magnetron nemen zonder ook maar iets te bukken. 

Keuken ontwerpen

Vaatwasser en vriezer

Keuken ontwerpen

Daarna komt de vaatwasser. Het is iets om snel over het hoofd te zien. Maar wanneer u heeft ervaren hoe het is om met druipende borden te lopen naar het andere eind van de keuken waar uw vaatwasser staat, dan zult u merken hoe onpraktisch dit is.

En het bezorgt u veel werk, elke keer die druppels op de vloer! Kies dus voor een plek dicht bij de spoelbak. En, plaats hem op kniehoogte! Maak het uzelf zo comfortabel mogelijk in de keuken.

Hebt u nu nog ruimte voor een vriezer, geef deze dan ook een plek. Zo hebt u alles binnen handbereik, dat is de beste situatie.

Keukengerei

De basisregel voor het opruimen van uw keukengerei is: berg het op in de buurt van waar u het gebruikt. Uw ovenspullen in de kast naast de oven etc.

Daarbij kunt u ook nog onderscheid maken tussen spullen die u vaak en minder vaak gebruikt. Hebt u lades? Vul de bovenste lades met benodigdheden die frequent worden gebruikt.

Datgene wat u niet zo vaak tevoorschijn haalt, krijgt een plek in de onderste lades. Als laatste zijn er nog de zware pannen en borden. Het werkt fijn om deze op te bergen in lades. En hoe hoger de la, des te minder u ook weer hoeft te bukken.

Keuken ontwerpen