Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Het reinigen van je oven, een klusje dat je altijd uitstelt. Gelukkig zijn er manieren om je oven snel schoon te maken zonder eindeloos te hoeven boenen. Met de volgende tips is je oven zo weer brandschoon. 

Gebruik reinigingsmiddel

Als je je oven wilt schoonmaken, is ovenreiniger je beste vriend. Spray je oven in, laat het even intrekken en veeg dan de viezigheid weg. Dit werkt uitstekend voor het verwijderen van vet en vastgeplakte etensresten.

 

 

Pyrolyse: je oven (brand)schoon

Pyrolyse klinkt ingewikkeld. Wat het is? Een pyrolyse oven is een zelfreinigende oven. Deze oven verbrandt vuil en vet op een extreem hoge temperatuur tot as. Dit proces noemen we 'pyrolyse'. Zelfs lastige plekjes worden schoon. Het enige wat je nog moet doen, is na afloop de as van de bodem vegen.  

Hydrolyse: reinigend stoombad

Combi-stoomoven voor zalm met verse spinazie

Weer zo'n lastig woord. Maar hydrolyse is eigenlijk een reinigend stoombadje voor je oven. 

Water wordt gebruikt om etensresten af te breken. Vul een bakplaat met water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Start vervolgens het hydrolyseprogramma, dat ongeveer 30 minuten duurt. Het vuil in de oven wordt hierdoor zacht en komt los door de damp die ontstaat. Alleen nog de restjes wegvegen. En voilĂ , je oven is weer zo goed als nieuw! 

Doe-het-zelfmethode

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat als je de zelfreinigende functie niet hebt? Gelukkig kun je het zelf ook doen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Plaats een ovenbestendig schaal met water en wat baking soda in de oven. Wacht 30 minuten. Zodra de oven is afgekoeld, poets je de oven makkelijk schoon.  

Citroen als wondermiddel

Eigenlijk hetzelfde idee, maar in plaats van baking soda gebruik je citroensap. Verwarm de oven op de hoogste stand. Vul een ovenschool met water en voeg citroensap of -schijfjes toe. Zet de schaal in de hete oven en laat het 10 minuten zijn werk doen. Door de warmte verdampt het water met het citroensap en weekt het vuil los. Je staat versteld van hoe makkelijk de viezigheid verdwijnt zodra je begint te poetsen. 

Met deze methoden om je oven schoon te maken, is de klus zo geklaard. Of je nu de zelfreinigende functie gebruikt, of zelf aan de slag gaat met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals baking soda en citroen. Binnenkort geniet jij van een brandschone oven.