Composiet aanrechtblad
Aanrechtbladen van composiet zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Daarom zijn composieten aanrechtbladen geschikt voor alle keukenstijlen. Het materiaal composiet heeft veel praktische eigenschappen en daarom is composiet één van de meest populaire aanrechtbladen in de keuken.
Wat is composiet?
Het materiaal
Een composiet aanrechtblad is gemaakt van gerecycled graniet, kwarts en harsen. Het is dus geen natuurproduct, maar een machinaal gemaakt aanrechtblad. Wel heeft een composiet aanrechtblad een natuurlijke uitstraling.
Verschillende soorten
Omdat het geen natuurproduct is, is composiet van kleur en structuur vrij constant. Echter zijn de basisstoffen wel natuurlijk en daarom zijn kleurverschillen nooit uit te sluiten.
Gepolijst of mat
Aanrechtbladen van composiet zijn vaak glanzend, oftewel gepolijst. Momenteel zijn matte aanrechtbladen van composiet erg populair. Dit wordt satin genoemd. Dit zorgt voor een robuuste uitstraling, maar is wel gevoeliger dan een gepolijste oppervlakte.
Kras-en hittebestendig
Over het algemeen is composiet redelijk krasbestendig en hittebestendig. Wel is het raadzaam om onderzetters te gebruiken bij hete pannen, omdat ze een 'thermoshock' kunnen veroorzaken. Dit kan het aanrechtblad behoorlijk beschadigen.
Vlekbestendig
Een aanrechtblad van composiet is erg vlekbestendig, omdat het een gepolijste oppervlakte heeft. Dit kan per blad wel verschillend zijn, bijvoorbeeld een matte oppervlakte (satin) zullen vlekken meer zichtbaar zijn.
Onderhoudsgemak
Maak het aanrecht na gebruik zo snel mogelijk schoon. Dit voorkomt dat vlekken in het materiaal trekken. Composieten aanrechtbladen kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, water en een beetje afwasmiddel. Wees voorzichtig met schuursponsen en agressieve schoonmaakmiddelen.
Voordelen en nadelen van composiet aanrechtblad
Voordelen
- Composiet is onverwoestbaar
- Watervast en hoeft niet geïmpregneerd te worden
- Krasbestendiger dan vele andere materialen
- Onderhoudsarm
Nadelen
- Composiet is duurder dan een kunststof werkblad
- Sterke vervuiling zoals olie, vet, thee of rode wijn moet direct verwijderd worden.
- Opgeruwde afwerking is vlekgevoelig voor vet
- Snijplanken en onderzetters nodig ter bescherming van het blad
- Composiet kan niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen
Veelgestelde vragen
We leggen de verschillen hieronder voor u uit.
Hittebestendigheid
Keramiek kan beter hete pannen verdragen dan composiet. Op een composiet werkblad moet u geen hete pannen zetten. Er kunnen blijvende verkleuringen ontstaan.
Puntbelasting
Keramiek heeft een lage puntbelasting: valt een scherp en hard voorwerp op uw werkblad, dan kunnen er schilfers komen. Bij composiet is dit risico minimaal.
CIF
Sterke vlekken kunnen zelfs met CIF Cream zonder citroen gereinigd worden, dat kan bij composiet niet.
Hardheid
Een keramiek werkblad bestaat voornamelijk uit porselein en klei dat onder hoge druk is gebakken. Hierdoor is het materiaal erg hard. Het is zelfs mogelijk om met een mes op het werkblad te snijden.
Wel worden uw messen er stomp van! Omdat keramische keukenwerkbladen erg hard zijn, hebben ze een lange levensduur zonder dat de kleur en hardheid zal veranderen.
Tevens is keramiek bestand tegen UV-straling.
De prijs
Keramiek is duurder dan composiet. Maar daar staan dan ook veel extra voordelen tegenover.
Zowel keramiek als composiet hebben de luxe uitstraling van natuursteen. Beide materialen zijn:
- Onderhoudsvrij in tegenstelling tot natuursteen
- Fabrieksmatig vervaardigd
- Watervast
- Krasvast
- Stootvast
- Slijtvast
- Vlekbestendig
- Hygiënisch
- Gevoelig voor bijtende stoffen
- Te reinigen met milde schoonmaakmiddelen
Ook hebben beide werkbladen een gelijkmatige uitstraling.
Bij ons kiest u voor:
- Klanttevredenheid: 9,7
- Transparante offertes
- Eigen montage
- Nettoprijzen