Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Voor hun monumentale woonboerderij zoeken Joeri en Karolien Morsman uit Maurik een keuken. Eentje met een klassiek moderne uitstraling, passend bij het monumentale karakter van het huis, maar toch ook weer niet zo dat het oubollig wordt. 

Hiervoor komen ze bij Artic Keukens in Utrecht. 

"Artic Keukens heeft goed meegedacht. Zowel met de opstelling als ons budget. We voelden ons hier erg goed gehoord. En er was alle tijd en aandacht voor ons," vertelt Joeri later. 

Modern klassieke woonboerderij keuken

Pijnboomgroen

Het wordt een groene keuken. Het lijkt op pijnboomgroen, maar dan net iets grijzer en donkerder. 

Het is precies de tint met de juiste uitstraling die past bij een monumentale woonboerderij. De matte afwerking maakt de keuken iets modern, maar niet te veel. Een kleur met stijl. 

Ook willen ze een keuken met een eiland. Een eiland waar je gezellig aan kunt zitten. 

Joeri vertelt: "We kozen bewust voor een werkeiland in plaats van een kookeiland. We wilden het eiland een centrale in de keuken geven. Een plek om samen te koken, te eten en voor de kinderen om er gezellig bij te zijn terwijl wij in de keuken bezig zijn."

Omdat het oude karakter van het huis te bewaren hebben Joeri en Karolien gekozen voor een klassiek ogend fornuis. Met een afzuigsysteem dat naar boven is weg gewerkt. 

Inductie kookplaat met oven van Falcon
Pijnboomgroene keuken met landelijk karakter
We voelden ons hier erg gehoord, er was alle tijd en aandacht.

Lade-koelkast in het eiland

"Wij hebben graag onze kookbenodigdheden in de buurt, dus aan één kant van het snij-eiland is een lade koelkast geplaatst."

"Als je deze opent, dan trek je de onderste lade mee naar voren. De bovenste twee lades moet je nog naar je toe trekken. Hier bewaren we alles voor het koken en het broodbeleg. Dat bevalt ontzettend goed."

"Veel mensen weten niet van het bestaan van een lade-koelkast, maar mijn moeder had het al en ik vond het altijd erg fijn."

"We hebben ook nog een tweede koelkast in de keuken. Hier bewaren we de 'lompere' voorraden in. Zodat er voldoende koelgelegenheid is voor een gezin van vijf," vertelt Joeri 

 

Inductiekookplaat met klassieke look
Ingebouwde keuken kast in pijnboomgroen

Schouw met bewegende delen

Ook willen Joeri en Karolien een antieke schouw. 

Joeri: "Maar de panelen toonde wat groot, toen was ons idee om er deuren van te maken. We vroegen de adviseurs of we de ruimte erachter konden benutten. En dat kon!"

"Als ik nu sta te koken, dan open ik het linker- of rechterdeurtje in de schouw en dan kan ik zo bij de bouillon, de maiszetmeel, de olijfolie, de kruiden en al die kookbenodigdheden."

"Dit geeft iets speciaals aan de keuken."

"Waar de adviseur ontzettend goed over heeft meegedacht is, over de invulling van de ruimte. Soms was het echt een puzzel."

"Eerst dachten we om daar kasten te maken maar dan zouden we niet uitkomen met de keuken in de breedte. Toen kwam hij met het creatieve idee van de losse panelen." 

"Hierdoor lijkt de keuken groter en het maakt de keuken ook tot een geheel. Het paneel boven de magnetron en de panelen links hebben geen ruimte erachter. Maar dat zie je dus niet. Het lijkt gewoon deel van de keuken."

Ingebouwde keuken kast in pijnboomgroen

Binnen het budget

"De adviseur heeft ook goed rekening gehouden met ons budget. Wij hadden best wel wat wensen, maar we hadden geen idee of het binnen ons budget zou passen." Vertellen ze. 

"Zo hebben we wel de voorbereidingen getroffen in het gootsteenkastje voor een Quooker zonder deze direct te laten plaatsen. Zouden we ooit nog een Quooker willen aanschaffen, dan hoeven we nu niet de hele keuken meer te verbouwen."

Inductiekookplaat met klassieke look

"In de showroom hebben we ons laten adviseren over de handgrepen, de vaatwasser en het werkblad. Voor het werkblad dachten we na over vlekbestendigheid, gebruiksgemak en kleur."

"Want met een gezin met drie kinderen gaat er nog wel eens een glas drinken om. Hoe ga je daar mee om?"

"Ook het openstaande randje in het werkblad is erg handig. Hierdoor druipt het water niet op de grond."

Zwart glimmend kookwerkblad
Tegels in woonboerderij keuken

Unieke gootsteen

De zwarte gootsteen met afdruipgedeelte is ook een wens van Joeri en Karolien. 

Joeri: "Het unieke aan deze wasbak is, dat er een gedeelte aan zit waar je servies op kunt laten afdruipen. Hiermee voorkom je dat je aanrecht nat wordt en kringen gaat vertonen."

"Het is niet een standaard gootsteen die je overal kunt krijgen, maar in deze keuken past hij naadloos."

"De montage heeft langer geduurd dan gemiddeld. Het was in coronatijd en apparaten waren niet leverbaar. Ze hebben hier wel goed nagedacht over oplossingen. We hadden een tijdelijke kookplaat gekregen. En uiteindelijk is alles goed opgelost."

"De service van Artic Keukens is zonder meer uitstekend."

Gezellig eiland in keuken
Gezellig eiland in keuken
Dit artikel is geschreven door
Joeri en Karolien Morsman
Terug naar overzicht