• 9,6 uit 2143 klantreviews
  • 10 jaar garantie op onze montage
  • Transparante offertes met nettoprijzen

Menu

Afspraak maken

Keukendriehoek en haar afmetingen

Na de Tweede Wereldoorlog was er vooral in West-Europa een grote vraag naar snel te monteren keukens. Fabrikanten gingen over tot standaardisering van losse keukensegmenten, gericht op gemak en kostenreductie.

Deze ontwikkeling had invloed op de keukenarchitectuur en heeft ook de basis gelegd voor wat we noemen de keukendriehoek. De keukendriehoek bevat enkele elementen die in sterke mate de loopafstanden in uw keuken bepalen.

Dit zijn de kookplaat, de spoelbak en de koelkast, ook wel met elkaar de werkdriehoek genoemd. Idealiter zult u deze altijd dicht bij elkaar vinden, zodat u zo ergonomisch mogelijk kunt werken. Wanneer u onze keukenopstellingen bekijkt, dan zult u dit zeker herkennen.

Veelgestelde vragen

Corpusdiepte is de diepte van een kast zonder deur. Dit is belangrijk om te weten voor een keukenontwerp.

De gemiddelde afmeting keuken is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Een keuken van 4 meter of meer dan 4 meter noemen we groot. Een keuken van 2,5 bij 2,5 meter is een kleine keuken.

Wilt u ook een eettafel? Er moet minimaal 90 cm tussen de keukenkastjes en een eettafel zitten om er goed langs te kunnen lopen.

Kiest u een parallelle keuken, houdt u er dan rekening mee dat u 120 cm loopruimte tussen beide keukendelen reserveert.

Een keuken is standaard 90-95 cm hoog. De standaard hoogte van een keukenkast ligt tussen de 70 en de 80 cm.

Een keukenkasthoogte varieert van 45 tot 90 cm, waarbij 78 cm regelmatig voorkomt. Het hangt echter af van uw wensen en situatie. Uitvoerig staan we hier bij stil in een persoonlijk adviesgesprek.

Bepalende factoren zijn:

  • Hoeveel opbergruimte wenst u?
  • Uw lichaamslengte
  • Werkbladhoogte

Aan ons verstelbare hoog-laag-systeem in onze keukenshowrooms bepaalt u de juiste werkbladhoogte voor optimale ergonomie in de keuken. Met stelpootjes en een variabele plinthoogte kunt u uw keuken ook op de juiste hoogte brengen.

Een gangbare diepte voor een bovenkast is 30 tot 35 cm. Dat is minder diep dan een onderkast zodat u uw hoofd niet stoot.

Zoekt u een modern en ruimtelijk keukenontwerp? Hierin worden bovenkasten weggelaten. Een nadeel is, dat u een goede plek mist om spotjes te monteren en dat u opbergruimte inlevert.

DB KeukenGroep helpt u aan een praktische keuken die optimaal de ruimte benut zoals met een:

  • Extra diep aanrechtblad met extra diepe onderkasten
  • Legplank boven het aanrecht (nadeel: u kunt er minder keukenspullen op kwijt)

In een kleine keuken kunt u niet om bovenkasten heen. Een minimalistische oplossing is dan bijvoorbeeld extra ondiepe bovenkasten of lage hangkasten.

Naast de standaard afmeting keukenkast kunt u ook een diepte op maat kiezen.

Meestal hangen keukenkastjes 45-60 cm boven het werkblad en 135 cm boven de vloer. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor een onderkast met een werkblad van 90 cm hoog en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.

Maar, voor een praktische keuken kijken we bij DB KeukenGroep verder dan richtlijnen!

Uw persoonlijke situatie en wensen tellen ook mee bij het bepalen van hoe hoog uw keukenkastjes moeten hangen.

Bijvoorbeeld welke hoogte van uw aanrechtblad past bij uw lengte. Zet u een koffiezetapparaat op uw aanrecht of kiest u voor een inbouwkoffiemachine? Wilt u een rek met keukengereedschap onder de bovenkastjes ophangen?

Wilt u elke plank van uw hangkast kunnen bereiken of pakt u een krukje voor de bovenste planken? Dit maakt uit voor de hoogte onderkant bovenkastjes.

Vaak is een keukenkastje 60 centimeter breed.

Maar bij DB KeukenGroep denken we niet zo standaard. Wij adviseren over persoonlijke keukens. Deze zijn optimaal op u afgestemd met breedtes zoals: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Ook een kastbreedte volledig op maat is mogelijk.

Hoe breed zijn keukenkastjes? Dit hangt ook af van:

  • Uw stijl: houdt u van moderne keukens met grote vlakken waar brede kasten en lades achter schuilgaan? Houdt u van klassieklandelijk, dan kiest u eerder voor traditionele onder- en bovenkasten.
  • Het doel van de keukenkast: is het voor pannen of wilt u een hoge, smalle apothekerskast voor kleine keukenbenodigdheden?

Vaak zijn keukenkasten 60 cm diep. Een bovenkast is meestal minder diep omdat u anders snel uw hoofd stoot.

Het gaat erom dat u een praktische keuken koopt met keukenkastjes die afgestemd zijn op uw wensen. Wij luisteren nauwkeurig voordat we uw nieuwe keuken ontwerpen. Doe keuken inspiratie op in onze landelijke keukenshowrooms.

Keuken ontwerpen

Hoe groot is de keukendriehoek

Er zijn richtlijnen voor de ideale omvang van de werkdriehoek. Deze ligt ongeveer tussen de acht en de tien meter. U kunt dit zelf berekenen door de lengtes van de zijden, oftewel de benen van de driehoek, op te tellen.

Komt u boven de acht en onder de tien uit, dan hebt u op dit punt een ergonomische keuken. Alles wat u erboven uitkomt, zorgt ervoor dat u meer moet lopen in uw keuken. Is de afstand kleiner, dan loop je elkaar snel voor de voeten.

Afstand tussen de spoelbak en de kookplaat

Binnen de werkdriehoek is het van belang om goed te letten op de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat. Uit onderzoek is gebleken dat hier de meeste keukenhandelingen plaatsvinden.

Vermijd dat u door de keuken moet lopen met hete potten en pannen om bijvoorbeeld pasta af te gieten. Houd maximaal twee meter aan voor dit deel van uw keuken en u bent verzekerd van praktisch gemak!

Keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen

Keukendriehoek per indeling

Hoewel de keukendriehoek altijd een driehoek blijft, zijn er lichte variaties in de vorm, afhankelijk van de keukenindeling. De rechte keuken vormt de enige uitzondering. In deze opstelling is er geen keukendriehoek, maar liggen alle elementen op een rechte lijn.

De spoelbak wordt meestal centraal geplaatst omdat deze het vaakst gebruikt wordt. In ergonomisch opzicht is deze keuken de minst praktische oplossing, maar hij leent zich weer wel perfect voor smalle ruimtes.

De keukendriehoek in groter perspectief

Het is niet alleen de keukendriehoek die bepaalt of uw keuken praktisch is of niet. Ook uw opstelling speelt een rol en of u bijvoorbeeld kasten neemt of lades.

Bij het indelen van uw keuken moet u nauwkeurig kijken naar de functies van alle elementen in uw keuken en wat dit betekent voor hun positie. Een eettafel plaatst u het liefst zo dicht mogelijk in of bij uw keuken.

Verder is uw leefstijl van invloed: wat wilt u allemaal kunnen doen in uw keuken? En hebt u vrije ruimte nodig voor bijvoorbeeld spelende kinderen?

Keuken ontwerpen