Kookplaten

Wie tegenwoordig een kookplaat aanschaft, zal al snel kiezen voor een inductiekookplaat. Toch is het nog steeds goed mogelijk om te koken op gas en zijn ook deze kookplaten sterk doorontwikkeld in de afgelopen jaren. 

De keus, variatie, functionaliteit en het uiterlijk van kookplaten is niet meer te vergelijken met wat er tien of twintig jaar geleden bij keukenspecialisten te verkrijgen was. Uw perfecte kookplaat hangt af van uw voorkeuren, omstandigheden, budget en grootte van uw huishouden.

In onze online collectie van ruim 150 keukens vindt u veel keuze in kookplaten. Of bezoek eens de showroom. Onze specialisten staan klaar om u te adviseren.

Bora Classic afzuigsysteem

“We waren al bekend met de inductiekookplaat. Bovendien laten deze kookplaten zich eenvoudig schoonmaken. En we doen er een duurzame keuze mee.”

Coen en Miriam kozen voor een inductiekookplaat in hun nieuwe keuken.
Lees deze klantervaring en bekijk de foto's.

Moderne keuken Alphen aan den Rijn

Trends in kookplaten

Recht hoekig is het nieuwe vierkant
Wat is er veranderd? De kookplaat van nu is niet altijd meer standaard vierkant. Steeds meer mensen kiezen voor een rechthoekige kookplaat met het liefst meer dan vier pitten en ook nog een wokbrander.

Met de wokbrander bereikt u een beter wokresultaat, omdat wokbranders groter zijn en over meer vermogen beschikken.

Makkelijk schoonmaken
Ook het schoonmaken van de kookplaat is makkelijker geworden. Met de keramische of de inductiekookplaat was dat al een fluitje van een cent.

Fabrikanten van gaskookplaten hebben nu ook een oplossing bedacht zodat de gasbranders, knoppen en roosters makkelijker schoon te houden zijn: de gas-op-glas kookplaat en de gas-onder-glas kookplaat.

Inductiekookplaat van NEFF met Twistpad Fire

Veiliger koken
Ook aan veiligheid is gedacht. Bijna alle gaskookplaten beschikken over een thermokoppelbeveiliging: dooft de vlam, dan wordt automatisch de gastoevoer onderbroken. Ook zijn veel kookplaten uitgerust met een kinderslot.

Flexibiliteit
Kunt u een keus maken uit het één, noch het ander? Wellicht is een kookplaat die bestaat uit inductiezones en een gaswokbrander voor u een optie. Bij sommige merken valt dit te combineren.

Wilt u kunnen variëren met het aantal pannen waarmee u kookt, zoals de ene keer met twee grote vispannen en de andere keer met vier kleinere pannen? Maak kennis met de FlexInductiekookplaten!

Inductiekookplaat met wokbrander

Gemak
Koken wordt pas echt leuk, als het ook een beetje gemakkelijk gaat, zo denken veel fabrikanten. En zo verschijnen er tal van handigheidjes die je net eventjes wat meer gemak geven.

Zo kunt u met één druk op de knop de kookstanden naar de laagste stand brenge (voor als u even iets moet pakken) en geeft de restwarmte indicator aan wanneer uw kookplaat is afgekoeld.

Design
In strakke, moderne keukens wordt vaak voor een inductiekookplaat gekozen vanwege het strakke uiterlijk dat deze platen hebben.

Ook gaskookplaten hebben steeds vaker een strakke look die goed valt toe te passen in de design keuken.

Inductiekookplaat in keuken

Internationalisering
Bijna niemand kookt meer uitsluitend uit de Hollandse keuken. Macaroni, nasi, bami en spaghetti zijn inmiddels al net zo normaal als hutspot. Dit heeft ook de vraag vergroot naar andere kooktechnieken.

De wok is populair geworden, en hiermee ook de wokbrander. In onze collectie vindt u diverse andere kooktechnieken vertegenwoordigd, zoals de ingebouwde frituurpan of de Japanse Teppan Yaki, waar u heerlijk vlees, groenten en vis op kunt grillen zonder veel vet.

Gaskookplaat met besteklade in keuken

Welke soorten kookplaten

Diverse manieren zijn er beschikbaar om lekkere en smaakvolle maaltijden te bereiden. We adviseren u graag over de diverse kooktechnieken. Ook kunt u zelf uw kookopstelling ontwerpen met PITT-cooking. Hierbij liggen de gaspitten in een door u gekozen opstelling verzonken in het aanrechtblad.

Koken op gas
Koken op gas is een oude en vertrouwde manier van koken waar nog steeds veel mensen van gebruik maken.

Koken op gas is goedkoop, en het voordeel van deze manier van koken is dat je ziet wat je doet. Wel heb je open vuur in de keuken, dat kan soms tot onveilige situaties leiden.

Inductiekookplaat met afzuigkap van Pelgrim

Keramisch koken
Met keramisch koken maakt u gebruik van de hitte van een spiraal onder de glazen kookplaat. De twee grote voordelen van keramisch koken zijn: de strakke uitstraling van de gladde kookplaat (zonder roosters en knoppen) en het schoonmaakgemak, want lastige hoeken en gaatjes ontbreken!

Het nadeel van keramisch koken is, dat het koken trager gaat dan koken op gas of inductie en dat de kookplaat lang warm blijft. Ook is een keramische kookplaat kwetsbaarder dan een gaskookplaat. We adviseren klanten vaak om te kiezen voor inductie koken in plaats van keramisch koken.

Zwarte afzuigkap en inductiekookplaat Pelgrim

Inductie koken
Bij inductie koken wordt warmte in de panbodem opgewekt door elektromagnetische spoelen in de kookplaat. Het grote voordeel van inductie koken is, dat het zo snel gaat. Ook heeft de strakke, sobere uitstraling z'n voordeel voor de design keuken.

Een nadeel van inductie koken is, dat u er soms speciale pannen voor nodig hebt. Bovendien vereisen de meeste inductiekookplaten een aanpassing in de meterkast, want u maakt gebruik van stroom.

Gas-op-glas kookplaat
Met de gas-op-glas kookplaat maakt u gebruik van koken op gas, maar de glaskeramische ondergrond van deze kookplaat is makkelijker te reinigen dan de traditionele gaskookplaat. En het ziet er ook nog eens heel chique uit!

Inductiekookplaat met wokpan en kookplaatafzuiging

Welke afweging?

Bij de keus van een kookplaat kunt u de volgende afwegingen maken:

  • Wilt u op gas koken, keramisch koken of kiest u voor het snellere inductie koken?
  • Kookt u graag uitgebreid, en hoeveel pitten hebt u daarbij nodig?
  • Wokt u graag?
  • Welke stijl keuken hebt of krijgt u?
  • Hoeveel tijd wilt u besteden aan schoonmaken?

We adviseren u graag! Bezoek vrijblijvend onze showroom.

Lees meer over keukenapparatuur
Atag kookplaat

Veelgestelde vragen

Wat is inductie?
Wat zijn de voordelen van inductiekoken?
Wat zijn de nadelen van inductiekoken?