Een goede hoogte en diepte van uw aanrechtblad

Doordachte afstanden en afmetingen van uw keuken zijn cruciaal voor zorgeloos en ontspannen kokkerellen. Dat begint al bij de grootte van uw keukendriehoek, dat wil zeggen, de driehoek waarin kookplaat, koelkast en spoelbak geplaatst worden.

Ook de hoogte en diepte van het keukenblad speelt een belangrijke rol in het genieten van uw keuken. Wanneer deze afmetingen te groot of te klein zijn ervaart u bij het gebruik van uw keuken altijd lichamelijk ongemak en ergernis. 

Lees op deze pagina meer over de afstanden in de keuken, de standaard hoogte en diepte van het aanrechtblad en maak een keuze die het beste bij u past.

Ontwerp uw keuken in 3D

Bij ons kiest u voor:

  • Hoogste tevredenheid: 2154 klanten geven ons gemiddeld een 9,7 Qasa.nl
  • Montage door eigen vakmensen met 10 jaar garantie
  • Transparante offertes met nettoprijzen
  • Alle processen in eigen beheer
Button Doen zoals Beloofd

Hoogte aanrechtblad belangrijk

Er zijn diverse elementen die bepalen of u lekker werkt in uw keuken. De hoogte van het aanrechtblad  is één van de meest bepalende factoren. Immers, hier staat u dagelijks en waarschijnlijk wel meerdere keren per dag.

Is uw blad te hoog, dan staat u met opgetrokken schouders en vormt u na verloop van tijd nek-, rug- en schouderklachten. Is uw werkblad te laag, dan staat u voorover gebukt te werken. Ook dan krijgt u zonder twijfel lichamelijke klachten. Laat u daarom goed adviseren door ervaren specialisten bij het uitzoeken van een keuken.

We adviseren u om altijd zelf aan een aanrecht te gaan staan in onze showroom. Het is belangrijk dat u zelf ervaart of de aanbevolen hoogtes ook daadwerkelijk bij u passen.

Keuken ontwerpen

Richtlijnen voor de hoogte van werkblad, spoelbak en kookplaat

Loopt u afwisselend op hoge en platte hakken? Dat kan al zo een paar centimeter uitmaken. Let daarom op dat u een hoogte kiest die overeenstemt bij het schoeisel wat u het meest draagt. Hieronder geven we een aantal richtlijnen voor de hoogte van uw werkblad, spoelbak en kookplaat.

Een vuistregel is, dat wanneer uw arm zich in een hoek van 90 graden bevindt, hij 15 cm tot 25 cm boven het werkblad zou moeten uitkomen.

Standaard hoogte en diepte aanrechtblad: 170 - 195 cm

Is uw lengte tussen de 170 en de 195 centimeter? Dan is 95 cm een ideale hoogte voor uw aanrechtblad. Ook de spoelbak bevindt zich idealer op deze hoogte. 60 cm is de standaard diepte van het aanrechtblad omdat 60 centimeter voor de meeste mensen een ideale grijpdiepte is.

U kunt natuurlijk uw aanrechtblad in verschillende dieptes bij ons uitkiezen. Bedenk dat u bij een diepere keukenblad meer werkruimte en opbergruimte hebt in uw keuken! Vanuit ergonomisch oogpunt zou uw kookplaat zich iets lager dan het aanrechtblad moeten bevinden.

Zeker wanneer uw kookplaat is uitgerust met pannendragers, moet u ervoor zorgen dat u niet op uw tenen in een pan staat te roeren. De ideale hoogte van de kookplaat ligt dan ook 10 cm lager dan het werkblad: 85 cm.

Keuken ontwerpen

Standaard hoogte en diepte aanrechtblad: < 170 cm

Wanneer uw lichaamslengte zich onder de 170 cm bevindt, dan zijn de ideale hoogtes weer anders dan hierboven beschreven. Dan is de ideale hoogte van het werkblad 90 cm, een grijpdiepte van 60 cm blijft. De hoogte van de spoelbak 85 cm.

Ook hier is de ergonomische hoogte van de kookplaat iets lager dan die van het aanrechtblad. Deze ligt zo rond de 75 centimeter. Let op: bij veel keukenzaken is de standaard hoogte keukenblad 90 cm, ook wanneer uw lichaamslengte langer is dan 170 cm.

Let bij het ontwerpen van uw keuken dus goed op de gewenste hoogte van het aanrechtblad!

Lees meer over keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen

Uniek: Ergonomie Center in onze showrooms

In onze showrooms kunt u zelf de ideale hoogte en diepte van uw aanrechtblad bepalen in onze Ergonomie Center. Door middel van diverse hulpmiddelen kunt u de hoogte en diepte van het werkblad op de millimeter nauwkeurig bepalen en zo ervaren wat voor invloed dit heeft op uw werkhouding en het comfort van uw keuken.

Hierdoor weet u zeker dat u kiest voor een keuken die u op de lange termijn het meeste comfort en ergonomie biedt.
Door middel van ons merk Residentic zijn alle hoogtes en dieptes leverbaar, voor ieder budget. Zo kunt u een keuken op maat samenstellen bij de keukengroep met de hoogste klanttevredenheid van Nederland! 

Bepaal zelf de meest ergonomische verhouding in uw keuken dankzij ons hoog-laag systeem.