Keukendriehoek en haar afmetingen

Na de Tweede Wereldoorlog was er met name in West-Europa een grote vraag naar snel te monteren keukens. Fabrikanten gingen over tot standaardisering van losse keukensegmenten, gericht op gemak en kostenreductie.

Deze ontwikkeling had invloed op de keukenarchitectuur en heeft ook de basis gelegd voor wat we noemen de keukendriehoek. De keukendriehoek bevat een aantal elementen die in sterke mate de loopafstanden in uw keuken bepalen.

Dit zijn de kookplaat, de spoelbak en de koelkast, ook wel met elkaar de werkdriehoek genoemd. Idealiter zult u deze altijd dicht bij elkaar vinden, zodat u zo ergonomisch mogelijk kunt werken. Wanneer u onze keukenopstellingen bekijkt, dan zult u dit zeker herkennen.

Maak online 3D keukenontwerp

Bij ons kiest u voor:

  • Hoogste tevredenheid: 2165 klanten geven ons gemiddeld een 9,7 Qasa.nl
  • Montage door eigen vakmensen met 10 jaar garantie
  • Transparante offertes met nettoprijzen
  • Alle processen in eigen beheer
Button Doen zoals Beloofd

Hoe groot is de keukendriehoek

Er zijn richtlijnen voor de ideale omvang van de werkdriehoek. Deze ligt ongeveer tussen de acht en de tien meter. U kunt dit zelf berekenen door de lengtes van de zijden, oftewel de benen van de driehoek, op te tellen.

Komt u boven de acht en onder de tien uit, dan hebt u op dit punt een ergonomische keuken. Alles wat u erboven uitkomt zorgt ervoor dat u meer moet lopen in uw keuken. Is de afstand kleiner, dan loop je elkaar snel voor de voeten.

Keuken ontwerpen

Afstand tussen de spoelbak en de kookplaat

Binnen de werkdriehoek is het van belang om goed te letten op de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat. Uit onderzoek is gebleken dat hier de meeste keukenhandelingen plaatsvinden.

Vermijd dat u door de keuken moet lopen met hete potten en pannen om bijvoorbeeld pasta af te gieten. Houd maximaal twee meter aan voor dit deel van uw keuken en u bent verzekerd van praktisch gemak!

Keuken ontwerpen

Keukendriehoek per indeling

Hoewel de keukendriehoek altijd een driehoek blijft, zijn er lichte variaties in de vorm, afhankelijk van de keukenindeling. De rechte keuken vormt de enige uitzondering. In deze opstelling is er geen keukendriehoek maar liggen alle elementen op één rechte lijn.

De spoelbak wordt meestal centraal geplaatst omdat deze het vaakst gebruikt wordt. In ergonomisch opzicht is deze keuken de minst praktische oplossing, maar hij leent zich weer wel perfect voor smalle ruimtes.

Keuken ontwerpen

De keukendriehoek in groter perspectief

Het is niet alleen de keukendriehoek die bepaalt of uw keuken praktisch is of niet. Ook uw opstelling speelt een rol en of u bijvoorbeeld kasten neemt of lades.

Bij het indelen van uw keuken moet u nauwkeurig kijken naar de functies van alle elementen in uw keuken en wat dit betekent voor hun positie. Een eettafel plaatst u het liefst zo dicht mogelijk in of bij uw keuken.

Verder is uw leefstijl van invloed: wat wilt u allemaal kunnen doen in uw keuken? En hebt u vrije ruimte nodig voor bijvoorbeeld spelende kinderen?

 

Lees meer over keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen